Gde se nalazi Evropski sud pravde, šta je milanska „Skala“, na kom poluostrvu se nalazi Gibraltar, ko je bio Van Gog, šta su paelje a šta ravioli, samo su neka od pitanja na koje su odgovarali učenici i učenice novosadskih osnovnih škola „Petefi Šandor“ i „Žarko Zrenjanin“ rešavajući kviz „Koliko poznajemo EU“,  u novosadskom EU info pointu, 1. februara.

Učenici i učenice šestog i sedmog razreda pokazali su svoje znanje iz istorije, geografije, kulture i umetnosti država članica EU, a pored toga, pokazali su i koliko poznaju istorijat i institucije zajednice evropskih država, kao i načine na koje ona funkcioniše.

Pored ovoga, slušali su i o omladinskim razmenama, prilikama za učenje i putovanje u evropske države, kao i o volonterskim kampovima, koji će im ubrzo postati dostupni. Iako još vrlo mladi, školarci, kako kažu njihove nastavnice, pokazuju veliko interesovanje za prilike i mogućnosti koje im se nude u kontekstu daljeg školovanja i usavršavanja u državama Evropske unije, bilo da se radi o srednjoškolskom ili fakultetskom obrazovanju.