U Master centru Privredne komore Vojvodine – uz podršku Delegacije EU u Srbiji, beogradskog EU Info centra i novosadskog EU info kutka – održana je prezentacija novog izdanja projekta Evropske asocijacije festivala, Evropa za Festivale, festivali za Evropu, Evropske Asocijacije Festivala. Ovaj projekat pruža priliku festivalima iz Srbije i regiona zapadnog Balkana da dobiju Etiketu za kvalitet. EFFE etiketa 2017-18, daje nove mogućnosti za umrežavanje i povezivanje festivala, te razmene i saradnju. Srbija je jedina zemlja van EU koja je prethodno učestvovala u ovom projektu, a 22 festivala već poseduje EFFE etiketu.

Predstavnike novosadskih i vojvođanskih festivala – koji su se u velikom broju odazvali prezentaciji, što pokazuje koliko je  festivalima u našoj zemlji stalo do dobijanja priznanja za kvalitet – video porukom iz Brisela pozdravila je generalna sekretarka Evropske asocijacije festivala i direktorka EFFE projekta Katrin Deventer.

Detalje o projektu iznela je Jovanka Višekruna Janković,  izvršna i umetnička direktorka ArtLink-a, organizacije koja je kontakt ta~ka za Srbiju i zapadni Balkan, partner Evropske asocijacije festivala.

Informacije o tome na koju način festivali mogu da dobiju podršku dao je Dimitrije Tadić, šef deska za program Kreativna Evropa.

Selekciju festivala, koji će konkurisati za EFFE etiketu i nagradu, obavljaće međunarodni žiri eksperata iz oblasti umetnosti, kulture, biznisa i politike. Kvalitet će se meriti na osnovu tri kriterijuma: posvećenosti i inovativnosti; umreženosti sa lokalnom zajednicom kao i postojanjem evropskog i međunarodnog koncepta.

Pored etikete, Festivali koji se prijave imaju šanse da dobiju jednu od 12 nagrada koje se dodeljuju u ovom projektu.

Dobitnici EFFE etikete i nagrade biće promovisani na gala okupljanju festivala 4. maja 2017. godine, u okviru programa „Arts Festival Summit“ u Wiesbaden / Rheingau, u SR Nemačkoj.

Za novi ciklus EFFE etikete 2017-18 festivali iz Srbije i regiona zapadnog Balkana mogu da se prijave do 17. februara 2017. godine.