Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, šef Prvog sektora operacija gospodin Nikolas Bizel, 3. avgusta zvanično je otvorio izgradnju dodatnog objekta za smeštaj migranata i tražilaca azila u okviru Centra za azil u Tutinu.

Novi objekat, namenjen za smeštaj migranata, izbeglica i tražilaca azila, uključivaće 60 smeštajnih jedinica u standardnim sobama, ambulantu, dečije igralište, kao i 12 smeštajnih jedinica sa toaletima za osobe sa invaliditetom. U novu zgradu, koja broji nešto više od 640 kvadratnih metara, moći će da se smesti 250 osoba, a rok za završetak radova je 120 dana.

Gospodin Bizel istakao je da je izbeglička kriza stvorila veliki pritisak na Srbiju, koja je uspela da urpavlja tokovima migranata i ponaša se prema njima odgovorno i humano.

„Sve ovo je rezultat zajedničke koordinacije svih partnera. Želeo bih da se zahvalim Komesarijatu za izbeglice i migracije, Međunarodnoj organizaciji za migracije, Ministarstvu rada i lokalnim vlastima i zajednici ovde u Tutinu, koji su pokazali svoju solidarnost sa migrantima kada je to bilo najpotrebnije“, rekao je Bizel.

Događaju su prisustvovali i komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, gospodin Vladimir Cucić, šefica kanelarije Međunarodne organizacije za migracije (IOM), gospođa Lidija Marković i predsednik opštine Tutin, gospodin Šemsudin Kučević.

Izgradnju novog objekta, čija je vrednost 273.000 evra, finansira Evropska unija, a projekat sprovodi Međunarodna organizacija za migracije u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije. Ova inicijativa ima za cilj da unapredi uslove života u prihvatnim i azilnim centrima  za migrante i tražioce azila koji već mesecima borave na teritoriji Republike Srbije.

Pored izgradnje novog objekta u Tutinu, kroz ovaj projekat, čija ukupna vrednost iznosi 5.5 miliona evra za Srbiju, unaprediće se smeštajni kapaciteti i u drugim prihvatnim centrima, a u skladu sa planom Republike Srbije.

Evropska unija je najznačajniji partner Republike Srbije u pružanju odgovora na izazove uzrokovane migrantskom krizom.

Share and Enjoy !

0Shares