Predsednik Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, predstavio je u sedištu Banke u Frankfurtu novu novčanicu od 20 evra i saopštio da će novčanica biti puštena u opticaj 25. novembra 2015. Nova novčanica ima inovativno sigurnosno obeležje u vidu „prozora s portretom” na hologramu. Kada novčanicu pogledate prema izvoru svetlosti, prozor postaje proziran i otkriva portret mitološkog lika Evrope, vidljivog sa obe strane. Nova novčanica od 20, kao i nove novčanice od pet i 10 evra, takođe ima „smaragdnu cifru” i portret Evrope na vodenom žigu.

Prozor s portretom je prava inovacija u tehnologiji izrade novčanica. Rezultat je rada Evrosistema na osiguranju trajne zaštite novčanica evra od krivotvorenja. Osim toga, novčanica će doprineti poverenju 338 miliona građana u novčanice širom evro zone,” rekao je Dragi.

Nova novčanica od 20 evra je treća u seriji Evropa koje postepeno zamenjuju prvobitnu seriju evronovčanica uvedenih 2002. Novčanica od pet evra u okviru serije Evropa je izdata u maju 2013, a ona od 10 evra u septembru 2014. Vremenom će, nakon novčanice od 20 evra, biti uvedene i nove verzije novčanica od 50, 100, 200 i 500 evra.

Novčanica od 20 evra je među najčešće korišćenim apoenima. Zastupljena je u velikoj meri u bankomatima, prihvataju je automati za prodaju, a u trgovinama se njena autentičnost često proverava na kasi upotrebom uređaja za proveru verodostojnosti.

Kako bi proizvođačima opreme za novčanice i drugima pomogla da se pripreme za puštanje novčanice u opticaj, ECB i nacionalne centralne banke Evrosistema pružaju informacije i unapred su stavile novčanice na raspolaganje za testiranje i prilagođavanja.

Pružanje daljih informacija će biti organizovano kroz Program partnerstva – sličan onome koji je 2013. uspostavljen za novčanicu od 10 evra, u kom učestvuje preko 300 partnera iz cele Evrope – čime će se proizvođačima širom evro zone omogućiti da pripreme uređaje za obradu i proveru verodostojnosti novčanica pre zvaničnog puštanja u opticaj 25. novembra.