Popularni jazz festival Nišville održava se ove godine od 2. do 11. avgusta u niškoj Tvrđavi. Delegacija Evropske unije i EU info kutak u Nišu i ove godine podržavaju tu manifestaciju, sa posebnim fokusom na Youth stage.

Tokom manifestacije, svake večeri Museum Youth Stage pružiće šansu talentovanim mladim muzičarima da nastupe na velikom festivalu, dobiju podršku i dodatno se afirmišu. Ove godine, na omladinskoj bini nastupiće više od 30 muzičkih sastava, a kompletan raspored nastupa možete naći na sajtu festivala. Ulaz je slobodan.

Youth Stage nastao je kroz projekat „Jazz – multikulturalni izraz’’ koji je Nišville Fondacija realizovala 2014. uz podršku Evropske unije. Prvi nastupi na Youth Stage-u okupili su mlade muzičare srpske, albanske, bugarske i romske nacionalnosti. Youth Stage je poslao tada poruku da je multikulturalnost prednost ovog regiona – može da ruši granice, stvara nova prijateljstva, novu muziku i izvlači ono najbolje i najkreativnije iz mladih u Srbiji.

Kao najavu festivala ove godine, EU info kutak je krajem jula organizovao „Kafu sa Nikitom Milivojevićem“ rediteljem čija će predstava „Kako vam drago“ otvoriti ovogodišnji Nišvil, 2. avgusta. Kako je izgledao taj događaj, pogledajte na našem sajtu.

Za vreme održavanja Nisville festivala, očekujte i još neke zanimljivosti koje priprema EU info kutak u Nišu. Uskoro će objavljen i kratak film koji prikazuje priču mladih muzičara čiji su prvi ozbiljniji muzički koraci bili na Youth Stage-u, a nakon toga su nastavili svoje karijere i zabeležili značajne rezultate.