Nekoliko desetina Nišlija dobilo je priliku da, u organizaciji EU info kutka, obiđe, uz stručno vođenje, značajne istorijske lokalitete koji datiraju iz antičkog preioda  – Medijanu i Tvrđavu.

Kroz priču arheologa i višeg kustosa Narodnog muzeja u Nišu Vesne Crnoglavac, posetioci su saznali kako se živelo u antičkom Naisu, videli ostatke mozaika i prostorijama u kojima su državnici obavljali svoje poslove, ali i uživali u zabavama, bogatoj trpezi i razonodi kada su odmarali od državničkih poslova. ,,Ovaj kompleks podigao je car Konstantin Veliki koji je oko 280. godine rođen u tadašnjem Naisusu u kome provodi svoje prve godine života. Osim što je značajan po tome što je povratio značaj Rimskog carstva i konsolidovao crkvu, Konstantin je ukrasio Naisus mnogim velelepnim zgradama koje su omogućile boravak i uživanje vladarima’’, kazala je Crnoglavac okupljenima u Medijani. Posetioci du mogli da vide i očuvane olovne cevi kojima je dopremana voda u antičkom periodu. ,,Očuvano je oko 1000 kvadrata najkvalitetnijeg mozaika poput onog koji je oslikan glavom Meduze koji se nalazio u centralnoj sobi vladara kako bi, verovalo se, štitio domaćina od loših uticaja’’, navela je Crnoglavac.

Šetnja kroz antički Niš nastavljena je u Tvrđavi uz vođenje arheologa Zavoda za zaštitu spomenika Tonija Čerškova gde su posetioci obišli ostatke antičkih termi i bazilike. Saznali su da su ostatke Jupiterovog hrama kroz istoriju Turci koristili za čuvanje baruta, a u 20. veku čak kafedžije za hlađenje pića. ,,Tvrđava je u prvom veku služila isključivo za potrebe vojske, narod je živeo izvan utvrđenja, a bogatiji sloj na mestima povoljnijim za život koja su se nalazila na sadašnjem Viniku ili delu oko Palilulske rampe’’, istakao je arheolog govoreći o tadašnjim prilikama na ovim prostorima. Osvrćući se na rimske nekropole, Čerškov je kazao da su ,,Rimljani ljude sahranjivali pored puta’’.

,,Šetnja kroz antički Niš’’ je jedna od poseta važnim lokalitetima i spomenicima kulture u Nišu koje EU info kutak organizuje ove godine u želji da se Nišlije bliže upoznaju sa istorijom i identitetom svog grada.

Share and Enjoy !

0Shares