Internacionalne Erazmus igre koje će okupiti oko 300 studenata iz čitave Evrope održaće se od 17. do 20. maja u Nišu, najavili su organizatori iz Erazmus studentske mreže Niš na konferenciji za medije održanoj u EU info kutku u Nišu. ,, Internacionalne Erazmus Igre su prvi put održane u Krakovu 2015. godine, a nakon toga i u Milanu i Portu. Sledeće godine Niš će imati tu čast da bude domaćin ovog projekta. Ove igre su prvenstveno fokusirane na sport, pre svega fudbal, košarku i odbojku, ali će od ove godine biti uveden i tenis. U pitanju je takmičenje u kome učestvuju delegacije ispred svojih zemalja. Projekat se organizuje za studente koji su deo ESN mreže, studente koji učestvuju u Erazmus programu ali i mnoge studente iz Niša, Beograda, Novog Sada i okoline’’, kazala je predsednica ESN Niš Dunja Boričić. Marija Marinković iz EU info kutka Niš je ovom prilikom istakla da će Kutak nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju sa ESN-om i kada je reč o Internacionalnim Erazmus igrama, kao što je i do sada radio na promociji Erazmus plus programa koji se tiču mladih, obrazovanja i sporta. ,,Podsetila bih da jednom mesečno u našim prostorijama organizuje Erazmus četove na kojima mladi imaju prilike da se upoznaju sa onima koji su prošli kroz Erasmus+ programe, čuju kakva su njihova iskustva i upute se u to kako da apliciraju za ove programe Evropske unije’’, kazala je Marinković.

Član Tima Evropa Srbija Marjan Cvetković nije krio radost što će, kako je rekao ,,Niš u maju biti studentska prestonica Evrope. Internacionalne Erazmus igre biće sjajna prilika da mladi u Nišu vide šta Erasmus+ zapravo znači’’.

Podršku Internacionalnim Erazmus igrama pružiće i Grad Niš, najavio je koordinator Kancelarije za mlade Stevan Živković. ,,Igre će biti veliko iskustvo i ogroman dobitak za grad. Mladi treba da se umrežavaju, razmenjuju iskustva, da naši studenti vide kako je van, a strani da saznaju kako je kod nas’’, zaključio je Živković.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Nišu prof. Vesna Lopičić istakla je da je održavanje Međunarodnih Erazmus igara veoma značajno za studente jer ,,osim kroz nastavu i nauku, izuzetno je važno da studenti budu organizovani na različite načine, da se sreću i druže sa kolegama iz drugih zemalja’’.

Predstavnici ESN-a Niš su ovom prilikom najavili i konkurs za najbolji logo Internacionalnih Erazmus igara koji je otvoren do 25. decembra, a na koji mladi dizajneri i studenti mogu da apliciraju putem Facebook stranice Erasmus students network Niš.

Share and Enjoy !

0Shares