Međunarodni dan žena, 8. mart obeležen je u EU info kutku u Nišu tribinom ,,Tragovima niških naučnica’’. Svoja iskustva podelile su renomirane naučnice – profesorke Aleksandra Pavlović i Polina Blagojević i dvostruka doktorka nauka Aleksandra Mirić. Bilo je reči i o prvoj inženjerki u Nemačkoj, rođenoj Nišlijki Jovanki Bončić Katerinić čije ime već dve godine nosi priznanje Univerziteta Darmštat.

Profesorka Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu Aleksandra Pavlović koja je i organizatorka ,,Noći istraživača’’, finansiranog od strane EU programa Horizon 2020 istakla je da ,,je jedan od zadataka Evropske unije promocija nauke. EU finansira ideje koje treba da budu originalne i eventualno promene tok nauke’’. Ona je podsetila da su grantovi koje EU izdvaja za ove svrhe milionski što je posebno pogodno kada se ima u vidu da Srbija za nauku izdvaja tek nešto više od 0,2%, dok u državama poput Nemačke, Švajcarske i Skandinavskih zemalja ta izdvajanja idu do 2%.

Dobitnica nagrade ,,Za žene u naci’’ Polina Blagojević, profesorka Prirodno matematičkog fakulteta ističe da su čak četiri Nišlijke dobitnice ovog prestižnog priznanja. ,,To je veoma jak podsticaj za dalji rad budući da je reč o ženskom Nobelu koji se dodeljuje ženama koje su ostavile trag u nauci’’,

Na prvu inženjerku u Nemačkoj podsetila je Aleksandra Mirić čiji je doktorat izabran za najbolji u Srbiji. Ona je podsetila da prva inženjerka Jovanka Bončić Katerinić potiče iz Niša i dodala da je ,,veličina ove žene koja je diplomirala u Nemačkoj pre više od sto godina u njenom obrazovanju u vremenu koje nije bilo podsticajno za školovanje mladih žena o čemu govore crno-bele ilustracije na kojima se Jovanka našla kao jedina dama među kolegama muškarcima’’.

U Srbiji trenutno radi oko 6500 naučnica, što Srbiju dovodi na četvrto mesto po broju naučnica u Evropi, istaknuto je na tribini ,,Tragovima niških naučnica’’.

Share and Enjoy !

0Shares