U periodu od 7. do 11. maja, EU info kutak u Nišu i lokalni partneri će nizom predavanja, prezentacija, radionica, kao i kulturno-umetničkim sadržajem obeležiti Nedelju Evrope. U okviru ove manifestacije  proslavićemo i tri godine rada niškog EU info kutkau novom prostoru u Voždovoj ulici.

Nedelju Evrope otvaramo 7. maja od 12h, kada će u Sali za sednice Pravnog fakulteta u Nišu predavanje održati Nj. E. Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji. Uvaženi gost će ovom prilikom govoriti o pravu Evropske unije, odnosima Austrije i Srbije i ulozi Austrije u procesu proširenja EU. Predavanje ambasadora Luterotija namenjeno je studentima Pravnog fakulteta, ali i ostalim zainteresovanim građanima. Iz organizacionih razloga i zbog ograničenog broja mesta, građani koji žele da prisustvuju treba da potvrde dolazak do 6. maja u 15h na officenis@euinfo.rs.

Učenici srednjih škola će 9. maja od 10 sati imati priliku da u kvizu „Koliko poznaješ EU“ provere svoje znanje, nauče nešto novo i zabave se kroz druženje sa vršnjacima. Kviz se održava u EU info kutku, a zainteresovani učenici mogu da se prijave do 8. maja u 15h, na mejl officenis@euinfo.rs

Dan Evrope, 9. maj, EU info kutak i Grad Niš obeležiće zajedničkom aktivnošću, projekcionim mapiranjem zastava Evropske unije i Republike Srbije, 9. maja od 21 sat do ponoći, na zgradi Narodnog pozorišta. Fasada pozorišta u Nišu postaće platno za simbolično dočaravanje sinergije i zajedničkih napora Republike Srbije i Evropske unije u približavanju naše zemlje zajednici evropskih naroda.

Centralna i završna manifestacija tokom nedelje je “Dan evropskih vrednosti” koji EU info kutak Niš u partnerstvu sa Gradom Nišom, organizuje 11. maja od 11 do 13 sati, na platou ispred Kalče.

U muzičko-scenskom delu imaćemo priliku da čujemo izvođenje dela klasične muzike, dečiji hor,  recitacije na jezicima zemalja Evropske unije i nastup plesne grupe koja beleži odlične rezultate na međunarodnom nivou. Uz  interaktivan i kreativan pristup, građanima će se predstaviti i neke od organizacija civilnog društva koje u lokalnoj zajednici aktivno rade na promovisanju evropskih vrednosti i komunikaciji sa građanima o različitim segmentima pristupanja. Takođe, planiran je i niz pratećih aktivnosti i zanimljivog sadržaja – poput kviza i tematskih radionica.

Dva sata programa iskoristićemo da zajedno sa građanima i građankama Niša svih uzrasta podelimo znanja i iskustva, da još jednom pokažemo kako Srbija i Evropska unija dele zajedničke vrednosti.

Ovogodišnja krovna kampanja Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu realizuje se pod nazivom #EUzaTebe, sa idejom da se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija.