Povodom „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“ u EU info kutku održana je tribina „Zajedno u borbi protiv nasilja prema ženama“. Udružene novosadske organizacije i pojedinke razgovarale su o borbi protiv nasilja nad ženama, o odgovornosti države i svakodnevnom radu ženskih organizacija na podršci ženama sa iskustvom nasilja.

Razgovor je vodila Jelena Anđelovska, aktivistkinja i pesnikinja, a sagovornice su joj bile Ivana Perić, koordinatorka SOS ženskog centra, Tamara Srijemac, koautorka emisije „Žena u kutiji“, Ivana Zelić, „Iz Kruga Vojvodina“ i Isidora Paklar, omladinska radnica, IRIDA – inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman.

„Nasilje se često dešava iza zatvorenih vrata, vrlo često porodičnih, i tako naizgled izoluje žene i decu koja se u nasilju nalaze. Međutim, žene iza tih vrata smo mi same, i naše koleginice, rođake, drugarice, komšinice, koje o nasilju govore ili o njemu ćute. Radimo u ovom društvu na raznim pozicijama, svih nivoa obrazovanja ili neobrazovanja, jezika, klase, rase, nacije, religiozne ili ne, bilo koje seksualne orijentacije ili etniciteta, hodamo istim ulicama, negujemo decu koja idu u okolne škole i vrtiće, koja idu dalje u život. To smo mi koje imamo snove, nade, uverenja, dostojanstvo“, objašnjava Ivana Perić iz SOS ženskog centra.

Otpor nasilju prema ženama je pitanje i odgovornost svakog pojedinca i pojedinke u društvu. To je pitanje ljudskosti i pitanje brige jednih o drugima, pitanje odgovornosti prema nečemu što je veće od svakog pojedinačno, zaključak je svih učesnica.

Nasilje nije privatna stvar. Nasilje je javna stvar! Borba protiv nasilja prema ženama je najčešće i borba protiv nasilja prema deci kao što je i borba za bolje društvo uopšte.

Share and Enjoy !

0Shares