Festivali evropskog filma imaju dugu tradiciju. Prvi festival filma održan je u Veneciji 1932. godine, a danas se u organizaciji Delegacija Evropske unije širom sveta organizuju festivali u više od 100 zemalja sveta. Tako, rame uz rame sa publikom širom planete, ljubitelji sedme umetnosti Prokuplja će uživati u najnovijim filmovima evropske produkcije. Nakon premijera tokom festivala evropskog filma u Njujorku, Buenos Ajresu, Manili i drugim gradovima širom sveta, Festival evropskog filma je na turneji u Prokuplju. Od 25. do 27. novembra, svi zainteresovani će biti u prilici da besplatno pogledaju najnovije filmove iz Belgije, Francuske i Portugalije u Narodnom muzeju Toplice, a sve projekcije filmova počinju u 18 časova.

Festival otvara belgijska komedija “Belgijski kralj”, film koji je osvojio prestižnu nagradu filmskog festivala u Avansi za najbolji igrani film, nagrada Don Kihot filmskog festivala u Avansi, posebno priznanje za najbolji scenario filmskog festivala u Avansi, nagrada Magritte za najboljeg glumca, Veliku nagradu Međunarodnog filmskog festivala u Odesi. Početak projekcije zakazan je za ponedeljak 25. novembar u 18 časova u Narodnom muzeju Toplice.

Ulaz je besplatan, ali je potrebno doći ranije radi zauzimanja mesta.

Festival evropskog filma već osam godina donosi najnovija evropska filmska ostvarenja u bašte, bioskope na otvorenom, EUteka biblioteke i kulturne centre širom Srbije, ali i sveta. U Srbiji deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju. Festival u Prokuplju organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu u saradnji sa Film klubom Prokuplje i Narodnim muzejom Toplice.

Zvanični hashtag festivala je #EUfilmFest.

Program preuzmite OVDE ili pogledajte u nastavku.
________________________________________

PROGRAM

Ponedeljak 25. novembar od 18h

BELGIJSKI KRALJ Petera Brosensa i Džesike Vudvort (2016)
Zemlje: Belgija, Holandija, Bugarska
Distribucija: Be for film

Sinopsis: Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Žanr: Drama, komedija, Road Movie
Teme: Politika

Prestižne nagrade: nagrada filmskog festivala u Avansi za najbolji igrani film, nagrada Don Kihot filmskog festivala u Avansi, posebno priznanje za najbolji scenario filmskog festivala u Avansi, nagrada Magritte za najboljeg glumca, Velika nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Odesi

Utorak 26. novembar od 18h

KRVAVO MLEKO (PETIT PAYSAN) Ibera Šaruela (2017)
Zemlja: Francuska
Distribucija: Heretic

Sinopsis: Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.
Žanr: Drama
Teme: Životna sredina, društvena pitanja, životinje

Prestižne nagrade: Nagrada Cezar za najbolji film prvenac, nagrada Cezar za najboljeg glumca, nagrada Cezar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi

Sreda 27. novembar od 18h

DIJAMANTINO Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita (2018)
Zemlje: Portugal, France, Brazil
Distribucija: Charades

Sinopsis: Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Žanr: Drama, komedija
Teme: Migracije, sport, politika

Prestižne nagrade: Velika nagrada kritike u Kanu, Cine Ceará Feature Film Trophy, nagrada žirija na filmskom festivalu u Filadelfiji

Share and Enjoy !

0Shares