Da li ste znali da je grčki softver taj koji omogućava smart telefonima pristup WI-FI pristupnim tačkama?

Kao iznenađujući preokret u ekonomskoj priči Grčke, grčke startap kompanije su dovoljno dobre da se ravnopravno takmiče sa naučnicima iz Silikonske doline. Zbog toga će turneja Neli Kros StartUpEurope  10. januara svratiti do Atine.

Neli Kros je rekla: „Atinska scena tehnologije je veoma napredna i postaje još naprednija, ali skoro prekasno. Digitalni preokret je presudan za Grčku da dostigne izgubljen ekonomski teren.”
Današnji događaj „Greekcovery” održava se u Orange Grove, fleksibilnom radnom prostoru kojim upravlja Ambasada Holandije u Atini, gde grčki i holandski preduzetnici mogu da rade na svojim preduzećima, mrežama i da uče.
Evo sedam startap projekata najnovije grčke tehnologije sa međunarodnim dometom:

HELIC Rušeći barijere za smart telefone na globalnom nivou
Ako posedujete smart telefon, on najverovatnije koristi tehnologiju koju je razvio Helic. Helic datira iz 1994. godine, kada su njegovi tvorci (tadašnji studenti na doktorskim studijama u Atini) pokušavali da predvide kao će kalem reagovati ako se ubaci u čip. U isto vreme, samo 4-5 ljudi širom sveta je bilo zainteresovano za tu temu. Nekoliko godina kasnije, investitor iz SAD im je ponudio prvu injekciju kapitala. Nihovo istraživanje je dovelo do razvoja softverskih alata koje danas kojiste dizajneri širom sveta pri dizajniranju bežičnih čipova koji povezuju smart telefone sa slušalicama ili Wi-Fi pristupnim tačkama, radi kao FM Radio ili nudi GPS usluge. Helic tehnologija omogućava hardverskim kompanijama da, na primer, analiziraju spiralni induktor, uređaj koji se danas može naći na bežičnim čipovima, za par sekundi (pre Helic-a bilo je potrebno nekoliko sati da se izvrši ovaj proces). Oni nude i „mašinu za skupljanje” za silikon, koja omogućava da smart telefoni budu manji, tanji, lakši i ještiniji. S obzirom da su joj klijenti Intel, Sony, Fujitsu, Samsung, Huawei, Panasonic, kompanija sada ima ogranke u Atini i Volosu (Grčka), u San Hoseu (Kalifornija) i u Jokohami (Japan).

RAYCAP omogućava rad vašeg interneta
Još jedna startap kompanija koja je postala multinacionalna je Raycap, dizajner industriske zaštite od groma i rešenja za upravljanje kablovima za mobilne operatere. Njihovi sistemi se koriste za zaštitu krucijalne elektronske infrastrukture (u telekomunikaciji, industriskoj automatizaciji, odbrani, energetici, itd.) od ekstremnih vremenskih uslova, kao što je grom. Ovo postaje sve značajnije jer su moderni, visoko osetljivi radari veoma osetlivi na loše vreme, što znači da bi oni mogli biti ugroženi onda kada su najpotrebniji. Sa sedištem u Atini, Raycap ima jedinice za proizvodnju u Drami (Grčka), SAD i Rumuniji, i podređena privredna društva u nekoliko država, u Nemačkoj, Švajcarskoj, Meksiku, Kanadi i drugim.

CONSTELEX – Grci u svemiru
Uz pomoć sredstava EU i podrške od strane Evropske svemirske agencije, Constelex, mala 4-godišnja startap kompanija, dizajnira i razvija pojačala od optičkih vlakana i fotonske sisteme za buduće optičke komunikacione mreže. Pored zemaljskih telekomunikacionih sistema, uređaji Constelex se mogu primetiti i za daljinsko očitavanje i satelitske aplikacije. Posebno u domenu svemira, Constelex sistemi se mogu primeniti u intra-sistemima velike brzine i intersatelitskim fotonskim sistemima koji sada mogu da omoguće novo posmatranja Zemlje i satelitske telekomunikacione misije. Pre nekoliko nedelja, Gooch & Housego, vodeći evropski proizvođač optičkih komponenata i sistema, kupio je Constelex. Ovo bi moglo da omogući primenu ove tehnologije na satelitske sisteme sledeće generacije koji će koristiti svetlost kao sredstvo naprednije, pouzdanije i brže komunikacije.

TAXIBEAT– pametan način da se zaustavi taksi
Grčka preduzeća su prisutna i na sceni mobilnih aplikacija. Taxibeat  je besplatna aplikacija koja vam omogućava da izaberete najbliži taksi na osnovu željenih osobina (najlepše vozilo, vozač sa najviše preporuka, besplatan Wi-Fi, punjači u vozilu, dozvola kućnih ljubimaca u vozilu, sedišta za decu itd.). Kada izaberete taksi, aplikacija vas odmah locira, tako da vozač zna gde da dođe po vas (a vi možete da vidite na mapi kako vam se taksi približava). Taxibeat je dostupan u Atini i Solunu, Parizu, Meksiko Sitiju, Rio de Žaneiru i Sao Paolu.

COOKISTO – pretvaranje kućnih kuvara u mirko biznis
Cookisto je onlajn zajednica gde korisnici mogu da nađu domaće kuvano jelo koje su pripremili lokalni kuvari ili da postave svoja jela. Naručivanje jela je lako pomoću opcija kao što je mogućnost da se „prati” kuvar (što znači da uživate u jelima i uslugama određenog kuvara i da želite da budete obavešteni svaki put kada taj kuvar postavi novo jelo), da pregledate jela i kuvare, da tražite određena jela koja želite da probate.

CORALLIAčine inovacije mogućim u vašem gradu 
Startap kompanije u Grčkoj sada mogu da imaju sve više koristi od porasta olakšica za saradnju, koje im omogućavaju osnovnu infrastrukturu gde mogu da započnu posao, ali najvažnije, mogu da im ponude direktan pristup drugim stručnjacima koji razmišljaju kao oni, sa kojima mogu da razmenjuju ideje na dnevnom nivou. Corallia, Helenska tehnološka inicijativa za klastere, je prva takva platforma koja je osnovana u Grčkoj sa ciljem da pomaže klasterima za inovacije da započnu biznis i razviju ga.

THE EGG dovođenje startap načina razmišljanja u Grčku
The egg (enter/grow/go) je program koji pomaže inovativnim preduzetnicima da započnu svoj posao, razviju svoje poslovne ideje u periodu od 12 meseci, a zatim iskoriste vrednosti svoje ideje sopstvenim sredstvima ili preko finansijskih poluga drugih investicionih sredstava.
Korisni linkovi:

Startup Europe – Startap Manifest

The Orange Grove

Preduzetništvo i inovacije u Digitalnoj agendi

Share and Enjoy !

0Shares