Izložba fotografija prirodnih lepota Srbije „Priroda u pozitivu“ otvorena je u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, a sve fotografije odabrane su na istoimenom konkursu koji je sprovela Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa časopisom National Gegraphic na srpskom jeziku.

Četiri pobedničke fotografije kao i 15 onih koje su ušle u najuži izbor čini postavku izložbe koja će u Novom Sadu trajati do 12. novembra.

Kako je na otvaranju rekao glavni i odgovorni urednik National Geographic Srbija, Igor Rill, nije bilo nimalo lako od 3100 pristiglih fotografija odabrati pobedničke. Ipak, u konkurenciji radova foto kamerom, prvo mesto osvojio je Geza Farkaš, drugoplasirani je Jan Valo, dok je treće mesto pripalo fotografiji  Zorana Milutinovića. U kategoriji najlepše fotografije slikane mobilnim telefonom nagradu je dobila Jana Kotnik.

Otvaranju izložbe u Novom Sadu prisustvovali su i autori pobedničkih fotografija Jan Valo i Geza Farkaš.

„Da biste napravili dobru fotografiju prirode pre svega morate da volite ono što radite, a potom i da volite prirodu. Ovakvi konkursi i ove teme su izuzetno bitni, naročito sada kada vidimo sve negativno što se dešava s prirodom i to zbog ljudskog uticaja. Ono što je pozitivno je da se sve više mladih ljudi bavi prirodom na različite načine, bilo da prstenuju ptice, recimo, ili da se bave fotografijom. Ima predivnih mesta u Srbiji i krajnje je vreme da se posvetimo njihovom očuvanju pošto smo sada u prilici da vidimo kakvim je sve pritiscima priroda izložena“, rekao je Farkaš.

Tri autora najboljih fotografija slikanih fotoaparatom nagrađeni su vaučerima za kupovinu foto-opreme, a nagrada gimbal otišla je u ruke autorke najbolje fotografije slikane mobilnim telefonom.