Desetoro mladih, pobednika Facebook takmičenja koje je organizovao EU info centar dobilo je nagrade – svako po ranac pun knjiga i vaučer od 5.000 dinara za kupovinu knjiga u Delfi knjižarama.

U okviru obeležavanja 9. maja EU info centar organizovao je nagradno takmičenje na Facebook-u povodom kampanje mladih. Takmičenje je trajalo mesec dana, od 3. aprila do 3. maja i zainteresovani su pisali na temu „Uloga mladih u evropskoj budućnosti Srbije“.

Odlukom žirija iz EU info centra, uzimajući u obzir i pristigle lajkove, deset radova je osvojilo nagrade, a svako od autora će dobiti ranac pun knjiga.

FoNet

Nagrađeni su Nikola Glavinić, Dace Marić, Anja Dumanović, Jelena Ranković, Petar Kražić, Đorđe Radinović Kapralović, Jelena Jović, Nemanja Momčilović, Dejan Blagić i Aleksa Živković

“Prijavio sam se na ovaj konkurs zato što volim Evropsku uniju, kao i svoju državu, i želim da utičem na mlade. Poruka mog eseja je da mladi budu kreatori a ne paraziti” rekao je nakon  dodele nagrade Đorđe Radinović Kapralović.

FoNet

Na koktelu nakon svečane dodele razgovarali smo i sa Nikolom Glavinićem. On kaže da voli da piše i da je “zagovornik Evropske unije. Imao sam priliku 2012. godine da posetim evropski parlament u organizaciji Ministartsva omladine i sporta,” ispričao je Nikola.

“Sama tematika, sam naslov me je privukao da napišem tekst”, priča Jelena Ranković. “Kao mlade osobe treba da iznesemo svoje stavove jer mislim da su odrasli već dovoljno rekl. A to je da Evropa ne može da nam da koliko  mi možemo sami sebi. Ako se ne trudimo da budemo ono što jesmo i radimo na sebi ni Evropa nam neće pomoći”, veruje Jelena.

Aleksa Živković iz Pirota, kaže kako je pratio predavanja Džeremi Riftkina i kako ga inspirišu ljudi “koji se iz ugla ekonomije i biznisa bave zaštitom životne sredine”. Aleksa priča da se bavi pomaganjem starim ljudima i svakog dana i besplatno dostavlja lekove i namirnice i umesto njih plaća račune. “Zahvalnost prema starima od kojih ima mnogo šta da se nauči, i kojima moramo da se zahvalimo i s druge strane bicikli, vetrenjače i vetrogeneratori kojima unucima treba da ostavimo bolju planetu – to je moja poruka”.