Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popoviæ Pantić izjavila je da preduzetnice u Srbiji čine 30 odsto od ukupnog broja malih i srednjih preduzeća, što je na nivou Evropske unije, ali ukazuje da je problem što je stopa njihove održivosti mala i 47 odsto takvih preduzeća se ugasi u prve tri godine.

Popović Pantić je, na skupu u EU Info centru “Hajde da pričamo o: Ženskom preduzetništvu kao pokretaču privrednog razvoja”, rekla da Udruženje koje vodi postoji od 1998. godine i da se ne može reći da od tada nije bilo napretka kada je reč o ženskom preduzetništvu.

Prema njenoj oceni, postoji institucionalna saradnja sa Ministarstvom privrede i nema podsticaja za koje članice udruženja nisu konkurisale i dobile deo finansiranja za određeni segment poslovanja.

Ono što je neophodno, prema mišljenju Popović Pantić, je uspostavljanje sistema mikrokredita, mikrofinansiranja, jer je većina ženskih biznisa mala i ispod radara banaka koje krediraju ponude za veće kompanije.

Milica Čalija, vlasnica firme “Anđeli kolači”, rekla je da uvek na pitanje – šta bi država trebalo da uradi da pomogne žensko preduzetništvo, odgovara da bi mogla da sledi prakse iz EU i možda, susedne Hrvatske.

“Mogla bi da uvede da se fakture za PDV ne plaćaju po datumu dospeća unapred, već na osnovu izvoda iz banke kao dokaza da ste taj novac i naplatili. Govorilo se da je prošla godina bila Godina preduzetništva, a svi podsticaju bili su namenjeni kompanijama koje vode dvostruko knjigovostvo, a to je za dva odsto preduzeća, rekla je Čalija.

Ona smatra da je “možda najlakše dati novac”, ali mnogo važnije je nekoga naučiti šta da radi sa tim novcem, kako da napravi biznis plan, da ga prati i nešto uradi.

Ona je rekla da su kolači “Anđeli” počeli sa investicijom od 300 evra, “skromno iz jedne rerne”, a da se sada nalaze na policima trgovinskih lanaca.

“Može se živeti od toga, ali ne vozim BMW, niti imam jahtu”, rekla je Čalija.

Gorana Tanasković iz Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga rekla je da se samo ženama, nikad muškarcima, na početku karijere postavlja pitanje da li želi da se bavi biznisom ili porodicom.

Kao sledeći problem, dodala je ona, pojavljuje se pitanje finansiranja jer je većina imovine na ime muškaraca i žene teško dolaze do novca ili hipoteka na osnovu kojih dobijaju početni kapital.