Popularni dečji pisac Uroš Petrović potpisivao je svoje knjige i razgovarao sa posetiocima među kojima je bilo i oko stotinu gimnazijalaca iz Obrenovca i osnovaca iz Niša koji su na Sajam došli  u organizaciji EU info centra.

Uroš Petrović je autor dvanaest knjiga i dobitnik isto toliko najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Njegove knjige se nalaze u izbornoj lektiri za škole a po njegovom romanu „Peti leptir“ snimljen je prvi 3D dugometražni igrani film u Srbiji.

Autor je Koncepta zagonetnih pitanja, koji se primenjuje u više od od deset zemalja Evrope. Bio je dugogodišnji predsednik Mense Srbije i jedan od najuspešnijih u rešavanju IQ X testa na svetu.

uros-2

Foto: EU info centar

U razgovoru sa učenicima, Uroš Petrović je ispričao kako je u svet književnosti ušao sa romanom Aven, koji je, kako je rekao, prva klasična epska fantastika na srpskom jeziku.

“Sa 33 godine napisao sam knjigu od 330 strana” rekao je Uroš Petrović i prisutnima poručio “ko ne čita kao mlad u kasnijem životu nije vešt na rečima”. Govoreći o načinu na koji piše on je objasnio da “knjige nije dovoljno samo čitati, već svaka priča mora da se doživi na drugačiji način”.

Petrović izazvao veliku zainteresovanost publike kada je najavio da će im prirediti “avanturu mozga”. Postavljao im je brojne zagonetke koje su rešavali tokom dva sata druženja na štandu EU.