Kako studenti iz Srbije mogu upoznati druge države i steći nova znanja bila je glavna tema onlajn događaja Youth Mobility Open Day, čiji domaćin je bila Erazmus studentska mreža Srbije (ESN).

U regionu, pojam mobilnosti najčešće se povezuje sa programom Erazmus. Goran Bogunović iz Tempus fondacije predstavio je programe studentske mobilnosti Erazmus + i CEEPUS, kao i stipendirane master programe u okviru programa Erazmus Mundus. Ovi programi akademskih razmena pružaju studentima svih nivoa studija priliku da jedan deo svojih studija provedu na univerzitetu u inostranstvu, usavrše se na profesionalnom planu, a pored toga studentima se pruža i prilika da žive i rade u multikulturalnim sredinama te na taj način prošire svoje vidike.

Mogućnosti se, ipak, ne završavaju tu i posmatrači konferencije su mogli da upoznaju mnogo širu paletu prilika koja se pruža mladim ljudima.

Volonterski kampovi su jedinstvena prilika da boravite u interkulturalnom okruženju, upoznate ljude iz celog sveta i steknete nova iskustva, kaže Marija Perić iz Mladih istraživača Srbije, organizacije koja je nedavno proslavila 100 godina postojanja. Ona je objasnila I proces prijave I odlaska na jedno takvo putovanje. Volonterski kampovi u proseku traju dve nedelje, u njima ne mogu da učestvuju više od dva učesnika iz iste zemlje.

Još jedan vid volontiranja ostvaruje se kroz EU program European Solidarity Corps, a aktivnosti mogu trajati od dve nedelje do 12 meseci. Jovana Divac iz Vega omladinskog centra ističe da je prilikom odabira učesnika programa presudno motivaciono pismo, koje se šalje uz prijavu, a u kom je potrebno objasniti “vašu želju da otputujete u inostranstvo, da se posvetite toj lokalnoj zajednici, da učite o određenoj temi”.

Letnji univerziteti bili su tema izlaganja Novaka Simina. Ovo je jedna od aktivnosti mreže studenata AEGEE,velikog interdisciplinarnog kluba koji okuplja mlade iz cele Evrope. Od kada je inicijativa Letnji univerziteti pokrenuta davne 1988. godine, omogućila je da se preko 50.000 mladih i svih krajeva Evrope okupi na dve nedelje, kako bi razmenili iskustva, znanja i učili o raznovrsnim temama. Učešće u ovom projektu rezervisao je samo za članove AEGEE-a, međutim dobra stvar je što AEGEE ima lokalne organizacije u Novom Sadu Beogradu i Nišu i da se konkursi za nove članove raspisuju pre nego što se konkursi za Letnje univerzitete otvore!

Digitalizacija, jednake mogućnosti za sve, inovacije, rešenje za globalna pitanja, sloboda nauke osnovni su principi programa stipendija Nemačke Vlade DAAD koje se dodeljuju studentima master i doktorskih studija koji odluče da upišu studije u Nemačkoj, napominje Daliborka Maldaner iz DAAD informativnog centra u Beogradu. U Nemačkoj se realizuje oko 2 000 akademskih programa, a priliku da se prijave za ovu stipendiju imaju i studenti koji ne govore nemački jezik.

Panel možete pogledati na sledećem linku.

Ovaj događaj organizovala je Erazmus studentska mreža Srbije (ESN) uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. ESN je nevladina studentska organizacija koja podržava internacionalne studente i razvija studentske razmene u Srbiji.

Share and Enjoy !

0Shares