Erazmus+ predstavio je na štandu EU delove svog programa namenjene omladini Mladi u akciji i Evropski volonterski servis. Studenti Filološkog, Pravnog, Fakulteta za medije i komunikacije i FPN-a koji su prisutvovali prezentaciji kao i zainteresovani posetioci imali su priliku da saznaju kakve im mogućnosti pružaju ovi programi.

Srdjan Mitrović iz organizacije “Hajde da…”  istakao je da program Erasmus + Mladi u akciji podstiče mobilnost i da se vrlo aktivno koristi u Srbiji. “Do sada je 317 projekata iz Srbije realizovano kroz ovaj program. Njihova ukupna vrednsot je 5,5 miliona evra. Svaki treći projekat koji je poslat u Brisel je odobren” istakao je Mitrović i dodao da je u nekim drugim zemljama prosečna prolaznost takvih programa 5 %.

Orgnizacije iz Srbije su ostvarile saradnju sa organizacijama iz 35 zemalja, naveo je Srđan Mitrović. “Postali smo najveći ‘negativac’ u regionu jer Evropska komisija ima jedan budžet za region Balkana a Srbija koristi više od svih drugih zajedno”.

Program Mladi u akciji nudi zainteresovanima međunarodne seminare, trenininge, kurseve, studijske posete, kratkoročne prakse i aktivnosti izgradjnje partnerstva sa sličnim projektima. Na taj način mladima u Srbiji se nudi besplatnu mobilnost radi dostizanja ličnih razvojnih ciljeva, učenja, obuke u cilju poboljšanja zaposlivosti mladih, objasnio je Mitrović i dodao da su teme razmena različite od ekologije do game design-a.

Drugu omladinsku komponentu Erazmus+ programa – Evropski volonterski servis predstavila je Milena Milošević koja je zahvaljujući tom programu provela godinu dana u Slovačkoj. Ona je govorila o mogućnostima mladih od 17 do 30 godina da volontiraju u inostranstvu u projektima čija tema im je bliska.