Među brucošima koji su ove godine upisali Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu je Đorđina Halilković (19), učesnica projekta “Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma” koji, pored ostalog, pruža podršku romskoj deci u obrazovanju.

Đorđina ističe da je imala značajnu podršku majke prilikom donošenja odluke da upiše fakultet, ali joj je za nastavak školovanja puno pomoglo i to što je tokom prošle godine bila jedan od učesnika projekta za inkluziju Roma, u okviru kog je imala mentora koji joj je pomagao da što uspešnije završi srednju školu i stipendiju pomoću koje je plaćala troškove srednje škole a zatim i upisala fakultet.

Projekat “Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma” Evropska unija finansira sa 4,8 miliona evra, a sprovodi ga Misija OEBS-a u Srbiji, u koordinaciji s Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i više ministarstava i nevladinih organizacija.

U okviru Programa prevencije napuštanja školovanja koji se realizuju u putem ovog projekta u toku prošle školske godine pravo na stipendiju ostvarila su 525 učenika. Prema najavama Upravnog odbora projekta, i ove godine bi stipendije trebalo da budu obezbeđene za 500 romskih srednjoškolaca.

Za stipendiju i pomoć mentora u okviru projekta “Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma” prijaviće se ponovo i Đorđinin drug iz Medicinske škole Danijel Ramić.

Danijel je sada u četvrtom razredu Medicinske škole, a kako iz rodnog sela Balajnca do škole svakodnevno putuje dvadesetak kilometara, stipendija mu je od velike koristi jer njome plaća mesečnu kartu za prevoz.

“Prošle godine sam koristio pomoć mentora za učenje hemije. Nadam se da ću i ove godine dobiti stipendiju i mentora, jer bih voleo da se pripemim za upis na neku Višu školu ili fakultet”, ističe Danijel.

Đurđinov i Danijelov mentor, profesorka istorije Dragana Vučković, kaže da je učešćem u projektu stekla značajno iskustvo koje će koristiti i tokom predstojeće školske godine.

“Pokazalo se da je romskoj deci pre svega potrebna podrška da završe i nastave školovanje. Učenje im ne predstavlja problem, najveći problem im je to što za školovanje nemaju podršku roditelja i rodbine. Porodice iz kojih dolaze školovanje posmatraju isključivo kao trošak”, kaže Vučkovićeva.

Prema njenom mišljenju, u okviru projekta “Ovde smo zajedno” trebalo bi upoznati i drugu decu romske nacionalnosti sa sunarodnicima koji studiraju ili su već završili fakultet. “Njima treba omogućiti da vide kako se drugi Romi bore i kako uspevaju da završe fakultet da bi i sami krenuli tim putem”, naglašava Vučkovićeva.

Share and Enjoy !

0Shares