Radionica „Mladi i privreda – Kako do uspešnog biznisa“ održana je u okviru kampanje „Evropa za tebe“ u Privrednoj komori Srbije (PKS) na kojoj je mladima predstavljen program Erazmus za mlade preduzetnike, kao i druge mogućnosti i ideje, kako bi se ohrabrili da pokrenu sopstveni biznis.

Savet za omladinsko preduzetništvo PKS i EU info centar organizovali su dan otvorenih vrata kako bi zainteresovanim mladim ljudima pružili motivaciju da pokrenu samostalni posao.

Šefica tima EU info centra Ljubica Marković ukazala je da je 85 odsto anketiranih reklo da se ne bi usudilo da pokrenu svoj posao jer ne poznaju rizike.

“Čućete podsticaj za drugačiji način razmišljanja, da se ohrabrite i u svojoj genereaciji promovišete izglede za to”, rekla je Marković učesnicima na otvaranju skupa.

Jovana Stanojević iz PKS najavila je da će program prekogranične razmene Erazmus za mlade preduzetnike koji u Srbiji počinje da se sprovodi od 2018. biti prilika da unaprede veštine za biznis u partnerstvu sa preduzećima iz EU.

Kako je objasnila, PKS je odobren projekat koji će sprovoditi do 2020. sa partnerima iz Italije, Belgije, Poljske, Španije, Ukrajine, Finske… gde će mladi koji žele da pokrenu biznis moći da odlaze da uče kako to da rade od preduizetnika diomaćina, dok troškove snosi Evropska komisija.

Prema njenim rečima, do sada je kroz taj program edukacije prošlo 1.600 mladih, a rezultat je 3.200 osnovanih ili proširenih firmi.

Mladi preduzetnik Miloš Radovanović osnovao je firmu Radonvanovic Coaching koja za osnovnu delatnost ima obuku mladima da pokrenu posao.

On je ukazao da se u Srbiji ‘coaching’ (podučavanje) još nije prepoznato kao profesija, ali da onima 80 klijenata iz celog sveta.

On je mladima poručio: “Srbija vam je samo mesto gde spavate, a Internet vam je glavni komunikator”.

Radovanović je učesnike radionice posavetovao da svoju najbolju veštinu ponude na internetu, gde svako znanje može da se pretoči- u kurs, a da ukoliko nisu spremni da otvore kompaniju, rešenje je – freelancing, za koji je zainteresovan ogroman broj firmi iz celog sveta!

Predstavnik kompanije Metro Cash & Carry Srbija Igor Životić je rekao da ta kompanija ima programe ‘Metro potential’ za mlade koji dobiju priliku da posle dve godine kurseva dobijaju menadžerske pozicije u Metro timu.

Share and Enjoy !

0Shares