Šta čini medijsku poruku, gde se krije manipulacija, kako pravilno razumeti informacije koje mediji plasiraju i zašto ih uvek treba oprezno analizirati? O ovim temama razgovarali smo na prvom medijskom prelistavanju u niškom EU info kutku, sa urednicom servisa BBC na srpskom jezikuAleksandrom Nikšić.

Medijsko prelistavanje sa…“ je novi ciklus javnih događaja koje je EU info kutak u Nišu pokrenuo, u nameri da sa građanima razgovaramo o aktuelnim temama u medijima, načinu izveštavanja i ukažemo na to koliko je važno sa kritičke distance „čitati“ vesti i razumeti zbog čega mediji izveštavaju baš na određeni način. Kroz prelistavanje najznačajnijih tema u medijima, naši sagovornici koji dolaze iz medija, govore o bitnim događajima i komentarišu iz različitih uglova kakav je uticaj i značaj tih vesti.

Aleksandra Nikšić ističe da sve što nas okružuje, ne samo vesti, treba sagledavati iz više različitih uglova jer, kako kaže, ničemu više ne možemo verovati osim svojim očima i ušima.

„Zaboravili smo da mislimo i zaboravili smo da koristimo vreme na pravi način. Zaboravili smo da analiziramo ono što vidimo, bilo da se radi o prelaženju ulice na crveno svetlo, bilo da se radi o nekoj velikoj političkoj odluci, dozvolili smo da neki drugi ljudi govore u naše ime, zato što smo se bavili našim životima, nekim drugim pitanjima“, kaže Aleksandra Nikšić.

Kako dodaje, sada jednostavno moramo da budemo malo aktivniji ako želimo da napravimo neke promene za sebe i za buduće generacije.

„Zaista mislim da je osnova novinarstva, da mi novinari budemo glasnogovornici ljudi, da dajemo objašnjenja i tražimo odgovore za njih. Nažalost to je danas kod nas zanemarena struja u novinarstvu“, zaključuje Aleksandra Nikšić.

Tokom prelistavanja sa Aleksandrom Nikšić, analizirane su teme koje su obeležile prethodni period u medijima – zemljotres u Albaniji, afera Krušik i naslovna strana NIN-a, protest u Nišu koji je usledio nakon toga, priča o prodaji Megatrenda, kao i druge zanimljive i aktuelne teme.

EU info kutak u Nišu će i u narednom periodu nastaviti da organizuje medijska prelistavanja sa priznatim medijskim stručnjacima. Pokušaćemo da otkrijemo šta sve čini medijsku poruku i šta stoji iza nje. Prisustvo prelistavanju je besplatno za sve zainteresovane građane, a informacije o narednim sagovornicima i terminima pratite na sajtu euinfo.rs ili na društvenim mrežama.

Share and Enjoy !

0Shares