EU info kutak Niš nastavlja sa organizacijom Medijskih prelistavanja, a naša prva gošća u 2021. godini biće Ana Stamenković, novinarka i reporterka RTS-a, specijalizovana za izveštavanje iz oblasti zdravstva. Događaj se održava online, posredstvom Zoom platforme, 9. februara od 17 sati.

U fokusu ovog razgovora biće izveštavanje medija „između vakcine i bolesti“.

Teme koje pokrećemo ovom prilikom:

* Kako mediji izveštavaju o vakcinama?

* Značaj pravovremenih, pouzdanih i tačnih informacija u kontekstu informisanja javnosti o zdravlju?

* Dileme u javnosti i teorije zavere, odgovornost medija

* Da li se za vakcine opredeljujemo oslanjajući se na medicinska znanja i ili po subjektivnom sudu i političkom opredeljenju?

* Izveštavanje iz “crvene zone”

Tokom prelistavanja ćemo govoriti i o drugim aktuelnim temama koje su obeležile početak ove godine. Analiziraćemo najzastupljenije teme, način na koji se o tome govorilo i pisalo, koje su pozitivne, a koje negativne strane u „moru informacija“ kojima smo svakodnevno izloženi.

O Ani Stamenković:

Novinarka i reporterka RTS-a Ana Stamenković od početka marta 2020. godine, kada su zabeleženi prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Srbiji, izveštava o pandemiji u našoj zemlji, izazovima sa kojima se susreće zdravstveni sistem i o sudbinama onih koji su preležali bolest koja je zahvatila ceo svet. Ana je za svoje angažovanje u tom periodu nagrađena sa nekoliko priznanja – dobitnica je gran prija “Zlatna Nika” Internacionalnog festivala reportaže i medija – Interfer, dobitnica nagrade “Heroj Beograda” (novčani deo nagrade dala je u humanitarne svrhe, za lečenje bolesne devojčice) dobitnica odlikovanja koje dodeluje predsednik države – srebrna zvezda za zasluge u borbi protiv COVID-a, dobitnica nagrade “Laza Kostić” Udruženja novinara Srbije (UNS)

Ana Stamenković radi u informativi RTS-a od 1996. godine, a od 2004. godine isključivo prati oblast zdravstva. Za dugogodišnju posvećenost i profesionalizam u radu stigle su mnogobrojne nagrade, zahvalnice i priznanja, a kako ističe, najponosnija je na nagradu “Đoko Vještica” UNS-a 2017.godine, za humanost u novinarstvu i na nagradu Grada Beograda za razvoj programa transplantacije 2018. godine. Za više od dve decenije radnog staža, pokrenula je mnogobrojne humanitarne aktivnosti koje je i RTS podržao. Od 2008. je deo je programa „Produži zivot” za razvoj programa transplantacije u Srbiji.

***

Online Medijsko prelistavanje sa Anom Stamenković realizuje se posredstvom platforme Zoom. Svi zainteresovani za praćenje treba da se registruju popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi ispod, kako bi dobili link pred početak događaja.

PRIJAVNI FORMULAR

Razgovor će biti uživo emitovan i na fb stranici EU info kutka Niš  gde će gledaoci biti u prilici da komentarišu i postavljaju pitanja.

*Ideja niškog EU info kutka je da za svako „Medijsko prelistavanje sa…“ ugostimo po jednog stručnjaka iz oblasti medija sa kojim ćemo razgovarati o značajnim temama  u minulom periodu. Važan segment u ovom ciklusu događaja je medijska pismenost, a naš cilj je da ukažemo na to koliko je važno detaljno posmatrati i analizirati medijske sadržaje, kako bismo prepoznali šta je objektivno izveštavanje, a gde se krije manipulacija.

Prethodno su naši gosti bili urednica servisa BBC na srpskom Aleksandra Nikšić, glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, novinar i voditelj Dragan Ilića zatim u online formatu dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić, novinarka televizije N1 Jelena Zorić i odgovorni urednik Nedeljnika Marko Prelević.

Share and Enjoy !

0Shares