U EU Info centru u Beogradu održana je predstavljanje rezultata projekta medijskih putovanja u zemlje Evropske unije pod nazivom “Medijski putopisi od Srbije do Evrope”.

Dvogodišnji projekat “Medijske posete Evropskoj uniji” u ime Delegacije EU u Srbiji realizuje Britanski savet, a cilj je da novinari informativnih redakcija iz Srbije koji izveštavaju o pitanjima bitnim za evropske integracije u zemljama EU dobiju informacije o temi koja ih zanima i ta iskustva iskoriste u njenoj analizi u Srbiji.

Na prezentaciji su učestvovali novinari Radio-televizije Srbije (RTS), Televizije N1, Novinske agencije Beta, Prve televizije i drugih informativnih redakcija, ali i članovi nevladinih organizacija, koji su predstavili svoja iskustva sa medijskih putovanja u Španiju, Grčku, Rumuniju, Madjarsku, Veliku Britaniju, Dansku, Nemačku i Belgiju.

Učesnici su analizirali aktuelne teme obrazovanja, svakodnevnog života u evropskim metropolama, korupcije, reforme izbornog sistema, evropske birokratije i izbegličke krize.

medijska-putovanja-2

Foto: FoNet

Novinarka RTS-a Bojana Mladjenović istraživala je u Frankfurtu sistem dualnog obrazovanja, najrasprostranjeniji način školovanja u Švajcarskoj i Nemačkoj, koji je nedavno uveden i u Grčkoj u oblasti turizma i usluga.

“U Nemačkoj postoji strategija obrazovanja koja je strogo prilagodjena potrebama tržišta, i u srednje škole i na fakultete nije moguć upis većeg broja učenika i studenata nego što je tržištu potrebno. Nastavni plan sačinjavaju Ministarstvo privrede i privrednici, a više od polovine nemačkih djaka pohadja programe dualnog obrazovanja”, rekla je Mladjenovićeva.

Ona je dodala da je polovina ukupnog broja registrovanih kompanija u zemlji deo dualnog sistema, profesori su u stalnom kontaktu s privrednicima, a učenici najpre dobiju posao i poslodavca, pa tek onda program obrazovanja.

“Jedino nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje koliko mora biti uspešan privredni sistem zemlje da bi i dualno obrazovanje uspelo”, zaključila je autorka.

Prezentacija novinarke Agencije Beta Andjelije Stojković prikazala je izbeglički kamp Morija na grčkom ostrvu Lezbosu, gde izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana prvi put stupaju na teritoriju Evrope.

“Kamp Morija ustvari je bivši zatvor za ilegalne migrante, ogradjen žicom, a iznad kampa nalazi se oko 40.000 ljudi koji spavaju na zemlji, bez krova nad glavom”, ispričala je Stojkovićeva.

Poseban utisak, prema njenim rečima, ostavlja činjenica da je turska obala odatle udaljena svega 11 kilometara, a u tom nevelikom morskom prostoru utopio se ogroman broj izbeglica.

Stojkovićeva je podsetila da je stanovništvo Lezbosa prvo priteklo u pomoć izbeglicama, kao i da prednost pri registraciji i dobijanju potrebne dokumentacije imaju Sirijci, dok izbeglice iz ostalih zemalja na to moraju čekati mnogo duže.

Temom izbegličke krize bavila se i Katarina Stevanović, novinarka nekoliko redakcija, koja je posetila Španiju, tranzitnu zemlju za izbeglice iz afričkih zemalja.

medijska-putovanja-3

Foto: FoNet

Stevanovićeva je u Madridu razgovarala sa Osamom Abdulom Mohsenom, izbeglicom iz Sirije, čija je slika obišla svet kada ga je na srpsko-madjarskoj granici saplela madjarska snimateljka.

To je, po rečima Stevanovićeve, za snimateljku značilo kraj karijere, a za Mohsena novi početak, jer je taj sirijski fudbalski trener uskoro dobio poziv iz madridskog Hetafea, s kojim danas saradjuje, okupio je svoju porodicu u Španiji, a od ekipe španskog prvoligaša Real Madrida dobio je na poklon loptu.

Jedan od organizatora ovog dogadjaja bilo je udruženje gradjana “Srbija u pokretu”, koje od 2009. godine svakog meseca organizuje Ignite globalni pokret držanja petominutnih prezentacija sa ciljem da se publici predstave nove ideje u neformalnom okruženju, a u toj formi svoje prezentacije izložili su i učesnici programa.