Kroz 8 medijskih poseta u 8 zemalja članica EU učestvovalo je 69 učesnika, a objavljeno je 110 medijskih priloga. Ovo je dosadašnji rezultat projekta „Medijska putovanja u EU“ koji sprovodi British Council uz podršku Delegacije EU. O iskustvima kolega učesnika, kao i o mogućnostima uključivanja u naredna tematska putovanja, danas su u Nišu imali prilike da čuju predstavnici medija iz Niša i regiona, kao i organizacija civilnog društva koje se bave EU temama.

Projekat „Medijske posete Evropskoj uniji” omogućava novinarima da se bave istraživačkim novinarstvom, da kreiraju kvalitetan sadržaj pomažući im pri identifikovanju i kontaktiranju relevantnih ljudi, institucija i zvaničnika iz Evrope. Cilj putovanja jeste da novinari dobiju informacije i utiske iz prve ruke o predloženim temama iz izabrane evropske zemlje, kao i da im ta iskustva pomognu u poređenjima i analizi tih tema u Srbiji.

Da bi se neko priključio projektu dovoljno je da putem mejla pošalje svoju ideju. Rad na terenu traje tri radna dana. Troškovi puta, smeštaja i osiguranja su pokriveni. Do sada su novinari imali priliku da obiđu Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Bugarsku, Rumuniju, Holandiju, Belgiju i Grčku. U narednoj godini u planu su posete Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Španiji i Italiji.

Ramunas Janušauskas, šef odeljenja za odnose sa medijima i informisanje Delegacija Evropske unije, ohrabrio je nevladine organizacije da se priključe projektu i u saradnji sa medijima zajedno postignu sjajne rezultate.

Srđan Staletović, vođa projekta istakao je da je tema najvažnija. “Potrebno je samo par dana od trenutka kada pošaljete svoju ideju dok vam ne stigne odgovor. Izuzetno je važno da prilog bude prilagođen vašoj publici, kao i da liči na vaš mediji.”

Marija Penčić, dopisnica Politike iz Pirota i predsednica Udruženja žena juga prenela je svoja iskustva iz Austrije gde je istraživala sertifikaciju i zaštitu geografskog porekla proizvoda povezujući sa zaštitom imena pirotske peglane kobasice. Marija je iskoristila priliku da pozove svoje kolege da se priključe projektu.

„Medijska putovanja u EU“ omogućava građanima Srbije da čitaju, gledaju i slušaju raznovrsnije sadržaje i vesti o iskustvima EU u procesu reformi kao i da bolje razumeju različite aspekte procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Predstavljanje projekta „Medijska putovanja u EU“ u Nišu je u ime Delegacije Evropske unije u Srbiji organizovao British Council u saradnji sa EU info pointom Niš i Media i reform centrom Niš. Na događaju su predstavljene i mogućnosti saradnje sa novinarima iz Bugarske u okviru projekata međunarodne saradnje.

Za više informacija o projektu „Medijska putovanja u EU“  posetite ovaj link