Šta se krije iza medijskih slika i kako prepoznati manipulaciju u medijima? O tim temama učenici osnovnih škola mogli su da saznaju više na radionicama o medijskoj pismenosti, koje je organizovao EU info kutak u Nišu. Planirano je da bude održana jedna, ali je zbog velikog interesovanja u roku od nekoliko dana realizovana i druga radionica pod nazivom „Iza medijskih slika“.

Radionice je vodila Tatjana Đukić, master komunikološkinja i doktorandkinja na katedri Mediji i društvo Filozofskog fakulteta u Nišu. Kroz zanimljive primere iz prakse i interaktivan odnos, prisutni su imali mogućnost da nauče koliko je važno uočiti manipulativne vesti i zaštititi se od negativnog uticaja medija koji je prisutan u velikoj meri.

„U današnjem medijatizovanom društvu od izuzetne je važnosti da mladi razumeju medijske poruke, kao i sva značenja koja iz njih proizilaze. U tome im može pomoći medijska pismenost, čija je suština dekonstruisanje medijskih sadržaja, razumevanje konteksta koji okružuje medijsku poruku, kao i sposobnost kreiranja i odašiljanja medijskog sadržaja“ kaže Tatjana Đukić

Učenici su tokom radionica pokazali veliko interesovanje za temu, ali i potvrdili da imaju sasvim dobro predznanje i da u određenim situacijama dobro razumeju medije, posebno zbog činjenice da su rođeni i odrastaju u vreme razvoja tehnologija i ekspanzije interneta i društvenih mreža.

„Mladi danas odrastaju u specifičnom medijskom okruženju, usled novih medijskih tehnologija koje se stalno inoviraju i usložnjavaju. Ipak, ono što je konstanta jeste da su mediji postali deo naše svakodnevice i to u svim sferama života. Bilo da želimo da se informišemo o dnevno-političkim pitanjima, da komuniciramo sa prijateljima, da se zabavimo, da nešto kupimo, medije ne možemo izbeći“ ističe Tatjana Đukić nakon radionice.

Đukić dodaje da je upravo zbog toga veoma važno da mladi kritički pristupaju medijima, te da budu svesni potencijalnih zloupotreba koje su brojne.

„Manipulacije, dezinformacije, lažne vesti, sajber-nasilje samo su deo medijske realnosti koja nas okružuje i koja se neće „popraviti“ sama od sebe. Jedini način na koji se možemo zaštiti od negativnih medijskih pojava jeste medijsko obrazovanje i stalno preispitivanje informacija koje do nas dolaze. Ukoliko ne naučimo da pravilno koristimo medije, oni koji medije kontrolišu iskoristiće nas“ zaključuje Đukić.

Sloboda medija i izražavanja je jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije. Ovo pravo podrazumeva slobodu mišljenja, traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kog medija i bez obzira na granice. Kako bi građani mogli bolje da razumeju medije, važno je da imaju i dovoljno znanja i medijske pismenosti, da razlikuju istinu od neistine i u „moru“ informacija prepoznaju na pravi način sve što je potrebno da znaju.

Radionica za učenike na temu medijske pismenosti je samo jedna u nizu edukativnih događaja za mlade koje EU info kutak organizuje tokom godine. U narednom periodu pripremamo nove aktivnosti, a za sve detaljnije informacije pratite sajt euinfo.rs i naloge na društvenim mrežama.