Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici – jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u Evropi i šire, od ove godine se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

„Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici okuplja najbolja dečija i lutkarska pozorišta Evrope i šire. Pozorišni reditelji i istraživači razmenjuju iskustva i obogaćuju međusobno razumevanje. Deca iz svih krajeva Srbije imaju priliku da uživaju u prvoklasnim pozorišnim predstavama i da steknu dragoceni uvid u druge kulture. Upravo iz ovih razloga zadovoljstvo mi je što je Evropska unija ove godine bila u mogućnosti da podrži festival. Neka napreduje i jača!“, izjavio je ovim povodom ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

„S pravom i ponosom ističemo reči pokojnog Jovana Ćirilova, dugogodišnjeg predsednika Saveta Festivala, koji je svojevremeno izjavio da je Festival u Subotici pravi „lutkarski Bitef“ i da je njegov repertoar zapravo istorija svetskog lutkarskog pozorišta za decu. Nastojimo da na pravi način reprezentujemo svetsko, a posebno evropsko i domaće stvaralaštvo za decu, ali i srpsku kulturu uopšte, a da smo na pravom putu svedoči i činjenica da se Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje i Gradu Subotici, koji su pokrovitelji Festivala od samog osnivanja, ove godine pridružila i Delegacija Evropske unije u Srbiji na čelu sa ambasadorom i šefom Delegacije gospodinom Majklom Devenportom. Izuzetna nam je čast što je Delegacija EU u Srbiji prepoznala značaj ove ugledne međunarodne manifestacije i veoma smo zahvalni na podršci koju nam u svakom smislu pruža“, kaže Slobodan Marković, direktor i selektor Festivala.

Najbolji pokazatelj interesovanja za Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i ugleda koji ova manifestacija uživa širom sveta jeste 201 prijavljena predstava iz 52 zemlje Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije za ovogodišnje, dvadeset i drugo njegovo izdanje. Valja pri tom pomenuti da se broj predstava prijavljenih za glavni, takmičarski program godinama ne spušta ispod dvesta, što na zadovoljstvo organizatora nedvosmisleno govori o zavidnoj međunarodnoj reputaciji Festivala, značaju koji mu pridaje stručna javnost, kao i o njegovom trajnom potencijalu, uprkos sve složenijim uslovima u kojima se realizuje. Ova manifestacija posvećena prezentaciji i promociji pozorišnog stvaralaštva za decu i lutkarstva osobena je po tome što pored takmičarskog programa obuhvata i niz drugih ne manje značajnih programskih celina kao što su Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, program Nacionalno lutkarstvo u fokusu, izložbe, izdavaštvo, promocije knjiga, kreativne radionice, filmski program, programe na centralnom gradskom trgu, gostovanja… Sve ovo ostvaruje se u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim institucijama, a posebno mesto tu zauzimaju Pozorišni muzej Vojvodine i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, s kojima Festival intenzivno sarađuje od 2009. godine.
22. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održati od 17. do 22. maja u Subotici, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice.

Selektor Slobodan Marković odabrao je 18 predstava koji će biti odigrane na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Meksika, Nemačke, Norveške, (prvi put na festivalu), Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske i Srbije.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

www.lutfestsubotica.net