Pričom o Galeriji savremene likovne umetnosti (GSLU) i obilaskom izložbenih postavki u Nišu, EU info kutak u ovom gradu nastavio je obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa. Okupljenima u EU info pointu se prva obratila direktorka GSLU Emilija Ćoćić-Bilić koja je predstavila istorijat ove ustanove kulture osnovane 1970. godine, a istakla je i značaj najstarije umetničke kolonije u Sićevu kraj Niša koju je još 1905. godine pokrenula poznata slikarka Nadežda Petrović. ,,Likovna kolonija u Sićevu iz godine u godinu privlači sve veću pažnju kako domaćih, tako i inostranih umetnika’’, ponosna je Ćoćić-Bilić.

U okviru događaja ,,Pričamo o kulturi u GSLU’’, posetioci su obišli aktuelne postavke u sva tri galerijska prostora u Nišu. U Paviljonu u Tvrđavi u kome se organizuju izložbe radova umetnika srednjih godina posetioci su, kroz priču umetničke direktorke GSLU Milice Todorović, pogledali crteže Jelene Šalinić-Terzić i grafike Zorana Kostića. Potom su se zaputili u obližnji Salon 77 gde ih je kroz izložbu crteža Jovana Spasića ,,Nemoguće bekstvo’’ provela kustoskinja Sonja Vukašinović. ,,Umetnička šetnja’’ završena je posetom Oficirskom domu gde se od nedavno nalazi galerija Srbija koja je, zbog restitucije, iseljena iz zgrade na Trgu kralja Milana. Tamo su posetioci obišli izložbu ,,Ulaz-izlaz’’ koju čine radovi 36 umetnika – članova Sekcije za grafiku i ilustraciju pri Udruženju umetnika Bugarske.

Sumirajući 48 godina postojanja Galerije savremene likovne umetnosti i više od 1200 organizovanih izložbi, u GSLU kažu da su najponosniji na izložbe Salavdora Dalija 2009. godine i postavku dela Nadežde Petrović 2004. godine.