Letnja akademija Skupštine evropskih regija u Novom Sadu

Prva Letnja akademija Skupštine evropskih regija (AER) svečano je otvorena 18. avgusta u Novom Sadu. Ovaj međunarodni događaj okupio je više od sto učesnika iz dvadesetak evropskih zemalja, predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina iz Vojvodine, pokrajinske poslanike i stručnu javnost.

Letnja_skup[tina_AER

Kako je ocenio predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, ova manifestacija veoma je važna preporuka za nastavak integrisanja Srbije u EU. Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa Skupštinom evropskih regija i njihovim predstavnicima. Pored Bojana Pajtića i Ištvana Pastora na učesnicima su se obratili Hande Ozan Bozatli, predsednica AER-a, Viking Džonson, predsednik Regionalnog veća regije Sormland iz Švedske, Bit Roner, predsednik Regionalne mreže AER mladih kao i članovi Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Zoran Jeličić i Dobrica Milovanović.

Tokom nedelju dana trajanja na šest lokacija u Vojvodini učesnici će se upoznati sa specifičnostima multietničke Vojvodine, podeliti iskustva i sagledati da li je različitost u evropskim regionima prepreka ili prednost za socio-ekonomski razvoj.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, ističući važnost održavanja tog skupa u Srbiji, rekao je da će to biti još jedan doprinos predstavljanju zemlje Evropi kao i ublažavanju predrasuda prema Srbiji i Vojvodini.On je ukratko podsetio na istorijat Vojvodine, čije je naseljavanje, kako je rekao, počelo pre 300 godina, istakavši da su svi oni koji su ovde došli od samog početka “vežbali na efikasan način kako različiti ljudi mogu živeti skladno na jednom prostoru”.

Vojvodina je danas prostor u kojem su “suživot, multietničnost i tolerancija bili prisutni i pre nego što su se ti pojmovi i otkrili”, rekao je Pastor ocenivši da se pokrajina s pravom može definisati i kao “Evropa u malom”.

Predsednica AER-a Hande Osan Bozatli istakla je da je cilj Letnje akademije da se sve različitosti ujedine i iskoriste, za izgradnju mira u Evropi i svetu. Bozatli, koja je drugi put u Srbiji, ukazala je i na neophodnost zajedničkog rada, kako u okviru evropskih regija tako i šire, uzimajući pri tom u obzir bogatstvo etničkih, religioznih, kulturnih i drugih različitosti.

Na svečanom otvaranju Letnje akademije AER-a učesnicima su se obratili I zvaničnici iz evropskih regija, a u okviru radnog dela skupa akademik Tibor Varadi održao je predavanje “Da li se tolerancija gradi na poimanju jednakosti ili na poimanju različitosti?”.O ustavu i ljudskim pravima u kontekstu regionalne različitosti govorio je profesor na novosadskom Pravnom fakultetu Svetozar Čiplić.

Za učesnike skupa biće organizovane posete Sremskim Karlovcima, fruškogorskim manastirima, Kovačici, Zrenjaninu i Subotici, a u petak će u Narodnoj skupštini Srbije u Beogradu biti održana završna izlaganja, čime će Letnja akademija AER biti zatvorena.