Drugo u ciklusu akademskih predavanja koje tokom ovog semestra organizuju EU info kutak niš i Univerzitetska biblioteka ,,Nikola Tesla’’, „Standardni jezik juga i sindrom ružnog pačeta“ prof. dr Bobana Arsenijevića izazvalo je veliku pažnju Nišlija, pa je svečana sala Univerzitetska biblioteke bila mala da primi sve zainteresovane.

Govoreći o nazivu predavanja – jeziku juga sa sindromom ružnog pačeta, profesor je istakao da lepota jezika nije objektivna već socijalna stvar.  ,,Standardni jezik se dožilvljava kao nešto prestižno. Ko ga dobro savlada, dobiće bolju ocenu na ispitu ili bolji posao, lakše se zaposliti u medijima’’, zaključio je profesor Arsenijević i dodao da ,,ljudi sa juga nisu manje rečiti, ali se pri javnom nastupu lako zbune jer imaju strah da će ono što će reći biti ružno i smešno’’

Arsenijević je ukazao da standardni jezik treba da se prilagođava govornom, a ne obratno. ,,Nije srpski jezik samo ono što piše u gramatici, već i ono kako govorimo u porodici, kod lekara, na košarci s prijateljima’’, istakao je profesor sa Departmana za srpski jezik.

Prof. dr Boban Arsenijević je vanredni profesor Departmana za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu. Osnovne studije je završio na Filozofskom fakultetu u Nišu, magistarske na Univerzitetu u Beogradu, a istraživački master program i doktorske studije na Univerzitetu u Lajdenu. Bavi se širokim opsegom lingvističkih disciplina od teorijske sintakse i semantike do eksperimentalne lingvistike i filozofije jezika.

Share and Enjoy !

0Shares