Povodom Dana Evrope, EU info kutak u Nišu organizuje EU kviz za učenike srednjih škola, koji će se održati 9. maja od 10h u Eu info kutku (Voždova 5)

Učenici će se kroz zanimljiv i interaktivan kviz upoznati sa istorijatom, razvojem i proširenjem Evropske unije, ključnim pojmovima i dostignućima, najvažnijim znamenitostima i procesom evrointegracija Srbije.

Osim što će naučiti nove informacije o Evropskoj uniji i zabaviti se sa vršnjacima, učenici će biti nagrađeni za svoje znanje simboličnim nagradama.

Devetog maja 1950. godine, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predstavio je svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija”, smatra se početkom kreiranja onoga što je danas poznato kao Evropska unija. Danas, 9. maj je evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa zastavom i himnom identifikuje politički entitet Evropske unije.

Prisustvo kvizu je besplatno za sve zainteresovane učenike srednjih škola, ali je iz organizacionih razloga potrebno potvrditi dolazak na mejl officenis@euinfo.rs ili broj telefona 018/254-461, najkasnije do 8. maja u 15h.

Kviz se organizuje u sklopu ovogodišnje krovne kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koja se realizuje pod nazivom #EUzaTebe, sa idejom da se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija.