U sredu, 16 maja u 18.00, u EU info centru u Beogradu  (Kralja Milana 7), pisac, slikar i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Mileta Prodanović će održati predavanje na temu Kultura sećanja u javnim spomenicima.

Predavanje je deo kampanje Evropske godine kulturnog nasleđa koju EU info centar sprovodi u Srbiji a koja se tokom 2018 obeležava u čitavoj Evropi.

Kroz sažet istorijski pregled javnih spomenika u Srbiji, biće reči o nizu umetničkih dela, od velikog Jovanovićevog memorijala Kosovskim junacima u Kruševcu sa kraja 19. veka, preko Meštrovića, omiljenog vajara obe Jugoslavije i potonjih država naslednica, memorijalne plastike socijalističke zajednice, sve do naših dana.

Biće ovo prilika za osvrt na javnih spomenika koji su u Beogradu podignuti u novije vreme (Ruski car Nikolaj, Sveti Sava, Gavrilo Princip, Milutin Milanković, Tesla, treći po redu – a regulativa dozvoljava samo jedan…), kao na na one koji su u najavi poput spomenika Stefanu Nemanji i Zoranu Đinđiću.

Predavanje traje do 19.00  završava se kratkim koktelom u EU info centru. Nakon toga, u organizaciji EU Info centra i Turističke organizacije Beograda, zainteresovani sugradjani moci ce da uz pratnju i predavanje vodica posete najznačajnije gradske lokacije koji predstavljaju kulturno nasleđe Beograda.  

Prisustvo na oba dogadjaja je slobodno ali vas molimo da, zbog ograničenog broja mesta, svoje učešće prijavite na info@euinfo.rs ili na broj telefona 011 40 45 400 izmedju 10.00 i 19.00 radnim danima i subotom izmedju 10.00 i 15.00.