Kako su provele svojih šest meseci na razmenama u Bukureštu, odnosno Krakovu, na tradicionalnom Erazmus četu u EU info kutku u Nišu govorile su studentkinja Elektronskog fakulteta Kristina Avramović i master studentkinja Fakulteta zaštite na radu Snežana Miletić. One su, međutim, svoj boravak u Rumuniji i Poljskoj iskoristile da obiđu još mnogo evropskih gradova, poput Rima, Bratislave, Beča, Budimpešte, Praga.

,,Troškovi pokriveni Erasmus + programom bili su sasvim dovoljni da pokriju smeštaj, boravak, svakodnevne troškove i putovanja po Evropi. Nijednom tokom šest meseci boravka u Varšavi nisam potražila novac od roditelja’’, naglasila je Snežana Miletić koja je uspela za samo tri dana da prikupi svu potrebnu dokumentaciju kako bi aplicirala za razmenu u Poljskoj.

,,Istina je, izlazila sam u 7 ujutru iz kuće, a vraćala se u 7 sati uveče, trebalo je mnogo truda i angažovanja da se prikupe sva dokumenta u tako kratkom roku, ali isplatilo se’’, priseća se Snežana koja je master student Zaštite od požara. ,,Kada apliciram za posao, poslodavci me sada, nakon ovog međunarodnog iskustva, potpuno drugačije gledaju. Mnogo bolji utisak na razgovoru za posao ostavite kada kažete da ste se usavršavali negde na strani’’, posavetovala je studente okupljene u EU info kutku Miletićeva.

Za razmenu u Bukureštu, studentkinja Elektronskog fakulteta Kristina Avramović saznala je putem interneta. ,,Redovno sam pratila veb stranicu Univerziteta u Nišu na kojoj su objavljeni aktuelni konkursi. Isprva sam aplicirala za Španiju i Italiju gde sam bila odbijena, ali me je prihvatio Politehnički univerzitet u Bukureštu. Iako sam se prvo razočarala, iskustvo me je potpuno demantovalo jer mi je bilo fantastično. Zato – ne odustajte kod prve prepreke’’, poručila je okupljenima Kristina koja kao veliku prednost studentskih razmena ističe upoznavanje velikog broja ljudi i širenje mreže prijateljstva.

,Sada znam ljude iz celog sveta, imam prijatelje i u Hondurasu i u Kaliforniji, a planiram i da otputujem u dugo željenu Španiju kod prijatelja’’, istakla je buduća inženjerka Elektronike.

Erazmus čet je mesečni događaj koji organizuje EU info kutak Niš u saradnji sa Univerzitetom u Nišu i ESN Niš (Erasmus student network). Ovog meseca je organizovan u okviru Kampanje za mlade kojima Delegacije Evropske unije u Srbiji u saradnji sa EU info centrom i EU info kutkom predstavlja mladima nove mogućnosti i podršku EU u oblasti obrazovanja, poslovanja, inovacija i kulture.