EU info kutak Niš organizuje posetu i stručno vođenje do spomenika i objekata koji su značajni za period od oslobođenja Niša do završetka Prvog svetskog rata. Posetu nazvanu “Korakom slobodnog Niša” će voditi dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator i Milena Kocić, master istoričar i asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu. Kulturno-istorijska šetnja počeće u Tvrđavi, obilaskom Spomenika Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, i nastaviti priču o modernizaciji gradske infrastrukture, verskim objektima, sa posebnim osvrtom na zgrade Načelstva, Oficirskog doma i Gradske kuće, koje su i danas prepoznatljivi gradski objekti.

Sastanak grupe zakazan je za utorak, 24. april u 17 sati u prostorijama EU info kutka u Nišu nakon čega se ide u obilazak lokaliteta značajnih za period nakon oslobođenja Niša.

Broj učesnika je ograničen pa je potrebno prisustvo potvrditi na mejl officenis@euinfo.rs ili broj telefona 018/254.461

Ovo je jedna od poseta važnim lokalitetima i spomenicima kulture u Nišu koje EU info kutak organizuje u okviru obležanja Evropske godine kulturnog nasleđa u želji da sugrađane bliže upozna sa istorijom i identitetom svog grada. Vođene posete se organizuju u partnerstvu sa istaknutim istraživačima sa idejom da ove aktivnosti doprinesu valorizaciji naseđa, da spomenici kulture postanu mesto okupljanja i kulturne razmene.