Prva Konferencija o internacionalizaciji i mobilnosti koja predstavlja zajednički projekat Asocijacije alumnista Zapadnog Balkana (Western Balkans Alumni Association) i Erazmus studentske mreže Srbije održana je u Novom Sadu.

Tokom prvog dana konferencije, studenti, alumnisti programa razmene, predstavnici studentskog parlamenta, akademsko i administrativno osoblje upoznali su se sa rezultatima različitih istraživanja u oblasti Erazmus+ programa i internacionalne mobilnosti studenata.

Rezultati istraživanja – „Izazovi u visokom obrazovanju“, „Erasmus in Serbia“ i „Studentske razmene u Srbiji: motivacija, barijere i ishodi“ ukazuju na to da je najveća barijera za učešće naših studenata u programima mobilnosti nedovoljno finansijskih sredstava, kao i manjak informacija o samom procesu prijave i različitim dostupnim programima mobilnosti. Isto tako, obimna administrcija sa kojom se studenti susreću i nefleksibilan kurikulum predstavljaju problem alumnistima programa razmene.  Neophodno je pružiti i mnogo pažnje akademskoj i društvenoj reintegraciji naših studenata prilikom povratka u Srbiju, pokazala su istraživanja.

Što se tiče stranih studenata u našoj zemlji, rezultati „Erasmus in Serbia“ pokazuju da, iako su zadovoljni boravkom u Srbiji, pronalaženje smeštaja im predstavlja veliki problem, kao i nedostatak informacija o tome na koji način se mogu dodatno angažovati u okviru studentskih i volonterskih organizacija u našoj zemlji.

Zato je ,,Buddy” mreža Erazmus studentske mreže od presudne važnosti za njihovu integraciju u lokalnu sredinu i prevazilaženje barijera.

Tokom panel diskusije u kojoj su učestvovali – Maksim Karanović iz WBAA / ESN, šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu + Gordana Vlahović, predstavnica Delegacije EU Irena Radinović, predstavnica upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije Jelena Mitrović,  i predstavnica Fondacije Tempus Sofija Petrović, zaključeno je da je neophodna veća strukturalna saradnja između Visokoškolskih ustanova, studentskih i alumni organizacija, Fondacije Tempus i Delegacije EU radi poboljšanja kvaliteta internacionalizacije visokog obrazovanja u Srbiji.

“Predlog Komisije za sledeću fazu programa Erazmus + (2021-2027) je dupliranje budžeta koji će iznositi 30 milijardi evra. Time bi se postigao broj od 12 miliona učesnika, što je tri puta više nego sada. Cilje je da se zadrže oni aspekti koji dobro funkcionišu u aktuelnom programu, a da program poraste sa posebnim fokusom na inkuzivnost i pristupačnost programa, kao i proširenje programskih aktivnosti”, kaže Radinović.

Drugog dana, studenti i alumnisti programa razmene su učestvovali u treningu u okviru kog su mapirali glavne barijere i izazove sa kojima se internacionalni i lokalni studenti susreću u ovoj oblasti. Rezultati treninga služiće kao osnov za izradu seta alatki i preporuka koje će biti dostupne univerzitetima, visokoškolskim ustanovama i svim zainteresovanim stranama kako bi program mobilnosti bio što efikasniji, bolje promovisan i implementiran.

Događaj je podržan i od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji, Fondacije Tempus i Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu.

Share and Enjoy !

0Shares