Pitanje ko brani branitelje i braniteljke ljudskih prava bilo je otvoreno za debatu u CK13, nakon projekcije filma “Izdajnici i patriote: branioci i braniteljke ljudskih prava”.  O ovoj temi razgovarali su i podelili svoja iskustva, Nemanja Pantović iz Združene akcije Krov nad glavom, Filip Kocevski iz Grupe “Izađi” i Maša Milutinović iz produkcijskog tima filma, a razgovor je moderirao Mijat Kontić iz Instituta za evropske poslove.

Ovaj film, koji govori o vrlo značajnoj temi danas u Srbiji, snimljen je u sklopu projekta „Ko brani branitelje“, uz podršku Evropske unije u saradnji sa organizacijom Civil Rights Defenders, a u produkciji VICE Srbija.

Projekat se već dve godine aktivno bavi pitanjem izazova i problema sa kojima se u Srbiji suočavaju pripadnici organizacija ili pojedinci koji se zalažu za zaštitu ljudskih prava u najširem smislu. Jedan od rezultata rada su bezbednosne smernice za branitelje ljudskih prava koje na vrlo praktičan način usmeravaju organizacije i pojedince kako bi tokom svog rada za bolje društvo bili što bolje zaštićeni od različitih vrsta pritisaka, napada i izazova sa kojima se mogu susresti.

U  okviru projekta radilo se sa 15-ak organizacija širom zemlje. Sa stručnim trenerima sagledani su i analizirani najveći problemi sa kojima se te organizacije suočavaju, koje su njihove posledice i kako im se na najefikasniji način suprostaviti. Na osnovu svih iskustava sastavljen je zbornik koji sadrži niz praktičnih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju aktivisti, ali i novinari – “Bezbednosne smernice za branitelje i braniteljke ljudskih prava”.

Smernice koje su ponuđene u ovoj knjizi proističu iz samog pitanja – “ko brani branitelje i braniteljke?” zbog toga što su pretnje koje ove ogranizacije dobijaju vro složene i odlikuje ih niz specifičnosti u odnosu na bezbednost drugih organizacija. Same organizacije moraju se upoznati sa pretnjama koje ih mogu zadesiti, kao i načinom kako im se treba suprotstaviti.

Događaj u Novom Sadu podržao je EU info kutak Novi Sad, u saradnju sa Institutom za Evropske poslove i CK13.