EU Info Kutak u Nišu je u okviru Svetosavskog sajma knjiga u Medija centru organizovao promociju knjige “Evropski mozaik” litvanskog autora Gediminasa Vitkusa, koja je posle nekoliko izdanja u Litvaniji prevedena na srpski jezik. Predgovore srpskom izdanju su pisali ambasador Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Tanja Miščević.

U knjizi su predstavljene sve države članice Evropske unije pojedinačno, putem istorijskih činjenica, simbola zemlje, geografskih podataka, podataka o stanovništvu, značajnih ličnosti iz sveta umetnosti i nauke, podataka o kulturi, prestonici, najvećim gradovima, najzastupljenijim religijama, opisa političkog uređenja u zemlji, a opisan je i put pridruživanja Evropskoj uniji za svaku zemlju i pozicije koju trenutno ima. Poglavlja su ilustrovana fotografijama i reprodukcijama nekih od najpoznatijih umetničkih dela.

Posebno poglavlje je posvećeno zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo, a autor i izdavač ove knjige se nadaju da će Srbija uskoro zauzeti posebno poglavlje u Evropskom mozaiku.

O razlozima za stvaranje jedne ovakve knjige najbolje je rekao sam autor knjige: “Ljudi ponekad imaju potpuno pogrešnu percepciju Evropske unije. Oni misle da je to Brisel i evropske institucije, kao što su Evropski parlament, Evropska komisija i sl. Međutim, to je samo vrh ledenog brega. Temelje i suštinu tog ledenog brega predstavljaju zemlje članice EU, njihove različite kulture, identiteti i istorije.

Iako svi različiti, spajaju nas iste vrednosti i to je ono što čini da ‘Evropski mozaik’ može dobro da funkcioniše”, rekao je profesor Vitkus.