Platno sa porukom „Vozi manje, pešači više! Čuvaj životnu sredinu!” na kome je prikazano ozelenjeno stablo je nastalo u okviru akcije Zeleni pešački prelaz održane u Nišu prvog dana Evropske nedelje mobilnosti, postavljeno je na tržni centar Kalča u Nišu.

,,Nama je veliko zadovoljstvo što na Dan bez automobila možemo da postavimo i platno kojim smo i počeli obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti ovde na Kalči, s obzirom na veliki promet ljudi i vozila. Mislim da će ovo platno naredne dve nedelje, koliko će stajati ovde, zapravo poslati pravu poruku još jednom svima – vozi manje, pešači više, čuvaj životnu sredinu jer to zaista zavisi velikim delom i od nas samih’’, rekla je ovim povodom menadžerka EU info kutka Niš Danijela Vučić.

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, EU info kutak Niš, Grad Niš i Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj obeležili su Dan bez automobila, 22. septembar.

,,Ovo je 15. godina kako Grad Niš učestvuje u okviru Evropske nedelje mobilnosti, a današnji dan, Dan bez automobila je prava prilika da radimo na podizanju svesti o korišćenju alternativnih vidova prevoza. To je značajno, pre svega, zbog zaštite životne sredine i očuvanja zdravlja građana’’, podsetio je šef Odseka za saobraćaj Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj tokom akcije ispred TC ,,Kalča’’.

Prelaženjem pešačkog prelaza na Trgu Republike, Nišlije su, podsećamo, 16. septembra, oslikale olistalu krošnju drveta i tako kreirali svojevrsno umetničko delo koje je od danas na platnu dostupno svima.