Na javnoj debati koju su organizovali Forum mladih i Ekonomsko-poslovni forum Evropskog pokreta u Srbiji u saradnji sa EU Info Centrom u okviru ciklusa Evropske priče raspravljalo se o tome kako se mladi odlučuju da budu preduzetnici u teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji. Na debate pod naslovom “Da li preduzetništvo može biti mlađe” bilo je reči o preprekama na koje mladi nailaze i resursima potrebnim za započinjanje preduzetničkog poduhvata.

“Moguće je u Srbiji pokrenuti posao i u roku od par meseci zarađivati par hiljada evra, i to ne samo u oblasti tehnologija”, rekla je mlada preduzetnica Jovana Miljanović, , uz ocenu da za kvalitetne mlade ljude i ideje granice ne postoje.

“Kad se priča o preduzetništvu uglavnom se misli na tehnologije, ali to ne mora da znači. Napisala sam blog “Kako da započneš posao iz Srbije” i dala primere za nekoliko poslova u kojima može da se pravi više od 2.000 evra, što sam testirala na svojim prijateljima”, rekla je Miljanović u debati u EU Info centru.

Kazala je da je njen tekst na blogu za dva dana videlo više od 35.000 ljudi, što znači da postoji velika potreba za tim.

Miljanović je istakla da kada se skupi deset mladih svako od njih može doprineti da se podigne jedna start up kompanija.

Prema njenim rečima, za kvalitetne ljude, koji žele da uče, granice ne postoje, a finansija ima mnogo u inostranstvu.

Ali, nema dovoljno dobrih ideja, predočila je, navodeći da svakodnevno dobija poruke od mladih koji pitaju šta da rade.

Razvijaj ideju dovoljno da možeš da pokažeš da radi i ja ću ti onda pomoći, ali ne mogu da uradim to za tebe. Gomila je ideja, ali niko neće da radi, objasnila je Miljanović.

Dva puta sam ostala na ulici bez posla, nije uvek sve bilo super, ali lekcije koje sam naučila radeći u inostranstvu su nešto od čega danas živim i zarađujem šest puta više nego moja mama, koja je profesor, rekla je mlada preduzetnica.

Osnivačica firme “Little Blue Pot” (Malo plavo lonče) Jovana Lea Simić ispričala je da je postala preduzetnica iz revolta, pošto je napustila siguran, perspektivan, dobro plaćen posao u stranoj kompaniji u Srbiji, gde se zaposlila kad je završila FON.

Potom je, kako je rekla, mesecima istraživala koji posao će da pokrene, znajući da će to biti proizvodnja hrane, i počela je preradu voća s novcem “nedovoljnim i za jedan pošten auto”.

Odlučila sam da angažujem uslužnu proizvodnju. To je model koji sam učila na fakultetu, ne znajući da li to funkcioniše u Srbiji, a ispostavilo se da izvanredno funkcioniše. To znaèi da ja imam svoju recepturu i tehnologiju, da iznajmim firmu koja ima kapacitete da proizvodi za mene, uz moj nadzor i tako dobijem proizvod, predočila je Simić.

Iako nisam imala nikakvu zemlju, ispostavilo se da je taj model razrađen kod nas i postoje proizvođači koji se samo tima bave, otkrila je ona.

Njena firma, posle mnogih iskušenja, radi dve godine i izvozi u inostranstvo, a kako kaže prvi cilj je bio da pokaže svetu da Srbija može da ima premijum proizvod – 100 odsto srpski.

Kako je rekla, prvo tržište joj je bilo Amerika, jer su trendovi hrane u Bruklinu.

Znala sam da je to test tržište i da će, ako moj proizvod tamo uspe, uspeti u ostatku zapadnog sveta. Našala sam distributere, što nije bilo teško, i to se desilo šest meseci nakon osnivanja firme, ukazala je ona i dodala da je onda za svoje džemove otvorila i tržište Velike Britanije.

Savetnica za kompanje u Naučno-tehnološkom parku Zvezdara Jelena Petrović rekla je da od 2015. godine, kada je park osnovan, danas tu posluje 40 kompanija, od kojih su 19 rastuće, a ostale start up.

Ona je navela da Poslovno tehnički inkubator tog parka pruža podršku za 60 start up firmi i mladim preduzetnicima da pokrenu biznis.

Trenutno postoje programi finansijske podrške, ali oni nisu prilagođeni start up kompanijama i inovacijama koje su rizičan biznis, rekla je Petrović i ukazala da država mora bolje da shvati ulaganja u toj oblasti.

Viša naučna saradnica Ekonomskog instituta Sanja Filipović upozorila je da je Srbija neprevaziđena u svetu po odlivu mozgova, a da je poražavajuć podatak da je u Srbiji 35 odsto mladih nezaposleno.

Država mora nešto ozbiljno da preduzme, za početak da se promeni sistem vrednosti i mladima podigne svest o preduzetništvu, za šta ne treba mnogo ulaganja, navela je ona i predočila istraživanje prema kojem 60 odsto mladih u Srbiji želi posao u državnoj službi.