Drugi susret mladih sa mladima u okviru ,,Omladinskih inicijativa’’ održan je u EU info kutku u Nišu. Ovog puta je svoja pozitivna preduzetnička iskustva predstavila Kristina Petrović, sada studentkinja Ekonomskog fakulteta koja je, dok je pohađaja srednju Ekonomsku škola, formirala sa vršnjacima učeničku kompaniju ,,Vektor studio’’. O tome kako osnovati učeničko preduzeće, kako napisati biznis plan, o ulaganjima i dobitima, o tome šta čini dobar tim Petrovićeva je govorila niškim srednjoškolcima.

,,Učeničko preduzetništvo je program koji na praktičan i jednostavan način đacima predstavlja sve elemente pravog preduzetništva. Prikazuje stvaran život realne kompanije u periodu od jedne godine, tokom koje vi, učenici-preduzetnici, osnivate, vodite i zatvarate svoju kompaniju. Cilj programa je da učenici, pored teoretske osnove o učeničkom preduzetništvu, steknu i praktične veštine vođenja poslovanja’’, pojasnila je Petrovićeva koja je, takođe, koordinator je Inkubator centra za pokretanje novih učeničkih kompanija na teritoriji jugoistočne Srbije.

’’Koncept učeničke kompanije podrazumeva da učenici stiču znanja i veštine iz oblasti preduzetništva formiranjem kompanija, u kojima „rade“ u toku jedne školske godine. Kompanije se formiraju na početku školske godine, i do kraja te godine učenici prolaze sve faze rada stvarne kompanije. To podrazumeva da oni sami organizuju rad u svojoj kompaniji, sami se opredeljuju za svoju poslovnu ideju, istražuju tržište, sastavljaju biznis plan, izrađuju proizvod/uslugu, osmišljavaju marketing i promociju svoje kompanije, i sami prodaju svoje proizvode/usluge. Sve ove korake oni prolaze uz podršku i pomoć obučenih nastavnika-mentora, koji učenicima daju savete i pomoć u realizaciji planiranih aktivnosti’’, dodala je ova uspešna mlada preduzetnica i posavetovala da bi ,, poslovne ideje trebalo da se bave rešavanjem problema određenog kupca. Ideja može biti nešto potpuno novo, ali takođe može biti i poboljšanje postojećih proizvoda i usluga, pa čak i mala promena na nekom predmetu koja život čini prijatnijim, jednostavnijim, jeftinijim. Kreativnost je vrlo važna osobina uspešnog preduzetnika’’, zaključila je Petrovićeva.

Na narednom događaju ,,Omladinskih inicijativa’’, u EU info kutku će se mladima predstaviti mladi IT stručnjak Aleksandar Gavrić, višestruko nagrađivan za aplikacije kojima je konkurisao na međunarodnim takmičenjima iz sfere naprednih tehnologija.