Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ i EU Info kutak Niš organizuju akademsko predavanje „Šezdeset godina od prve televizije’’ koje će održati profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu dr Tatjana Vulić, u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke, u sredu, 25. aprila 2018. godine, sa početkom u 18 sati. U fokusu ovog predavanja biće rađanje televizije u Srbiji, prvi model televizijskog aparata, živi prenosi, ali i zemlje koje su prve emitovale televizijski program.

Tačno u 6 sati i 5 minuta, 7. jula 1958. godine, progledalo je „Veliko oko“ Televizije Beograd, a mesec dana kasnije, 23. avgusta 1958. godine, Televizija Beograd počela je sa radom. Te godine kada je Srbija osnovala svoju televiziju, u svetu je već 68 država imalo nacionalne televizije.

Tatjana Vulić je diplomirala, magistrirala i doktorirala 2004. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Profesionalnu karijeru novinara počela je još kao učenica Prve kragujevačke gimnazije 1986. godine. Tokom novinarske karijere radila je kao novinar u nekoliko medijskih kuća, a najduže kao dopisnik Radio televizije Srbije iz Kragujevca. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo, zaposlena je od 2008. godine i izvodi nastavu na nekoliko predmeta na osnovnim, master i doktorskim studijama. Do sada je objavila na desetine naučnih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima iz oblasti medija, kao i dve monografije: „Kragujevačka štampa u XIX veku: sadržinsko-žanrovske odlike“ (2007) i „Istraživačko novinarstvo“ (2018).

Prisustvo predavanju je besplatno, ali je iz organizacionih razloga prisutvo potrebno potvrditi do utorka, 24. aprila, do 19 sati, na mejl officenis@euinfo.rs, ili broj 018/254-461.

Ove godine Evropska unija, pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa. Tokom 2018. godine, širom Evrope biće organizovani mnogobrojni događaji i manifestacije, kao i pokrenuta serija inicijativa, čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasleđe njihovih gradova, regiona, zemalja i same Evrope. #EvropaZaKulturu #EuropeForCulture