EU info kutak Niš i Centar za razvoj civilnih resursa u okviru meseca koji je u svetu posvećen borbi raka pluća organizuju info sesiju 15. novembra od 12.30 sati u prostorijama EU info kutka (Voždova 5, Niš). U cilju prevencije, informisanja opšte populacije o samoj bolesti, i načinima prevencije, na info sesiji će govoriti lekari iz oblasti javnog zdravlja i onkologije.

Rana dijagnostika raka pluća je veliki problem jer su respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simptoma, tako da se većina obolelih javi lekaru u proširenoj fazi bolesti. Srbija se, po broju obolelih osoba od raka pluća, nalazi na trećem mestu u Evropi. Poslednji podaci pokazuju da je u toku prošle godine registrovano 4.800 novoobolelih, a među njima ima sve više žena. Od najsmrtonosnijeg i najčešćeg karcinoma u svetu svakog minuta život izgube dve osobe, 3.000 ljudi dnevno, odnosno više od milion godišnje.

Prisustvo info sesiji je besplatno ali je, iz organizacionih razloga, potrebno dolazak najaviti mejlom na officenis@euinfo.rs ili telefonom na broj 018/254-461 do 14. novembra u 19 sati.

Share and Enjoy !

0Shares