Gradska biblioteka u Vršcu bila je u okviru projekta EUTEKA – EU u vašoj biblioteci  domaćin tribine “Studiram, putujem, upoznajem Evropsku uniju” na kojoj je predstavljen program “Erazmus plus”. Učenicima i profesorima vršačkih srednjih škola predstavljene su mogućnosti za studiranje i volontiranje u zemljama Evropske unije kroz program “Erazmus plus” preko kojeg Evropska unija pruža podršku Srbiji u domenu mladih i obrazovanja.

O tome kako mladi ljudi iz Srbije mogu  deo svojih osnovnih i kompletne master studije besplatno da završe na nekom od univerziteta u Evropskoj uniji govorio je Goran Bogunović iz Fondacije Tempus koja u Srbiji upravlja programom “Erazmus plus”. Objasnio im je da već nakon završene prve godine osnovnih studija na nekom od fakulteta u Srbiji mogu da jedan ili dva semestra pohađaju na univerzitetima u EU, kao i da na njima mogu da završe kompletne master studije. Potrebno je da na svojim matičnim fakultetima pronađu informaciju sa kojim to visokoškolskim ustanovama u EU njihovi fakulteti imaju potpisane sporazume o razmeni studenata i da se odluče gde bi želeli da studiraju. Da bi se prijavili potrebno je da imaju pripremljenu biografiju, motivaciono pismo i dokaz o poznavanju jezika (najčešće engleskog). Srbija je od skoro uključena i u programe mobilnosti za nastavnike osnovnih i srednjih škola, pa je, tako, i prosvetarima omogućeno da odu na višenedeljne boravke u škole u zemljama EU i tamo se upoznaju sa načinom rada svojih kolega.

Bilo je reči i o volonterskim programima preko kojih mladi iz Srbije mogu da provedu do godinu dana volontirajući u organizacijama i ustanovama u zemljama Evropske unije.

Više informacija o mogućnostima koje mladim ljudima iz Srbije pruža program “Erazmus plus” moguće je pronaći na sajtu ovog programa www.erasmusplus.rs

O svom iskustvu sa programom “Erazmus plus” govorio je i Aleksa Urošević, student Visoke škole strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Pavlov” u Vršcu koji je posredstvom ovog programa deo svojih studija pohađao u Rumuniji.  Aleksa je vršačkim srednjoškolcima na veoma zanimljiv način ispričao kako je tokom prošle godine 4 meseca boravio na srodnom fakultetu u Jašiju u Rumuniji, ali i da planira da do kraja svog školovanja ponovo iskoristi mogućnosti koje pruža program “Erazmus plus” i ode na studije u neku drugu zemlju članicu Evropske unije.

Narodna biblioteka u Vršcu je jedna od 48 članica “EUTEKA” mreže biblioteka iz cele Srbije koje vredno rade na tome da građani Srbije budu što bolje informisani o Evropskoj uniji i procesu pridruživanja Srbije EU.  Ova tribina je deo tih aktivnosti .

„EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ je projekat koji ima za cilj pružanje konkretne podrške bibliotekama širom Srbije kako bi one u svojim sredinama postale mesta za informisanje građana o temama koje su u vezi sa EU. Euteka mrežu biblioteka čini 48 javnih biblioteka u Srbiji.

Ovu inicijativu su zajedno inicirale Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije.