Projekcija filma ,,Na granici’’ bila je uvod u tribinu o migrantskoj krizi održanoj u EU info kutku u Nišu. Ovaj višestruko nagrađivani film je, nakon turneje kroz 37 festivala došao u Niš i podstakao na konstruktivnu diskusiju prisutnih iz civilnog sektora, socijalnih službi, policije, ustanova kulture sa režiserom filma Loranom Ruijem, šefom sektora Delegacije Eropske unije u Srbiji Nikolom Bizelom i programskom koordinatorkom UNHCR projekta ,,Doprinos zaštiti i dobrobiti dece i odraslih izbeglica u Srbiji’’ Tamarom Simonović.

Pozdravljajući prisutne, Bojana Petrović iz EU info kutka je naglasila da se ,,u Srbiji trenutno nalazi više od 6500 izbeglica, a Evropska unija je i dalje najveći donator, kao i u drugim oblastima, i po pitanju pomoći izbeglicama – od 2000. godine EU je za ove svrhe, na različite načine donirala više od 90 miliona evra – kroz izgradnju domova, kolektivnih centara, besplatne obroke, medicinsku i drugu pomoć u prihvatnim centrima’’. Govoreći o pomoći Evropske unije izbeglicama, šef sektora Delegacije EU u Srbiji Nikola Bizel je kazao da su ,,migracije fenomen čitavog sveta i, kako se pokazalo, nisu kratkoročna pojava. Zato ćemo nastojati da ovim ljudim pružimo mogućnost da se obrazuju dok su daleko od svojih domova, a ponudićemo im i mogućnosti zaposlenja’’. Bizel je dodao da EU nastoji da se bavi temom migranata u Srbiji, ali nikako ne zaboravlja ni na lokalnu populaciju.

Govoreći o situaciji na terenu, programska koordinatorka UNHCR projekta ,,Doprinos zaštiti i dobrobiti dece i odraslih izbeglica u Srbiji’’ Tamara Simonović kazala je da ,,54% od ukupno oko 6000 migranata u Srbiji čine deca. Ukupan procenat žena i dece iz ove kategorije koji se trenutno nalaze u našoj zemlji je 63%’’.

Film ,,Na granici” koji je prikazan u EU info kutku u Nišu je priča koja otkriva realnost kako bi se podigla svest o slobodi i migracijama. Radnja se dešava 2022. godine. Hiljade ljudi iz bogatih zemalja žele da dođu u siromašnu Srbiju. Ali, Srbija je zatvorila svoje granice. Arno, Francuz, voli Jelenu. Zbog ljubavi, on pokušava da ilegalno uđe u zemlju. ,,Najveći broj filmova koji se bave ovom temu su dokumentarni. Glavni glumac Arno Umber i ja smo želeli da, ipak, napravimo ljubavnu priču. Iako se gledaoci, možda, nadaju srećnom raspletu, ovaj film nema happy end kako poruka na kraju filma kojom ukazujemo da je u svetu podignuto 65 zidova ne bi izgubila na težini’’, poručio je reditelj filma Loran Ruji. O pogubnosti podizanja zidova i zatvaranja granica govorila je i Tamara Simonović koja je zaključila da je ,,svako zatvaranje granica i postavljanje barijera pogodno za razvoj kriminala i korupcije jer pogoduje krijumčarima ljudi’’. Ona je istakla da ogroman broj dece bez pratnje roditelja prelazi granice i pribojava se da ćemo tek saznavati za tužne priče o dečijim sudbinama.