Na konferenciji o uspešnim iskustvima i praksi u saradnji lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva u sprovođenju politika namenjenih Romima i Romkinjama u 20 gradova i opština u Srbiji, predstavnik delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel rekao je da EU najviše ulaže novca u projekte čiji je cilj da se poboljša položaj Roma i njihova socijalna inkluzija.

“Preko naših fondova više od 50 miliona evra dato je u projekte”, rekao je Bizel i dodao da je jako važno da projekat “Ovde smo zajedno evropska podrška za inkluziju Roma” nadziru romske organizacije i lokalne samouprave, kao i da se saradjuje na svim nivoima.

Taj projekat, vredan 4,8 miliona dinara, finansira EU i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, u koordinaciji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava.

Od juna 2013. godine projekat podržava sprovodjenje Strategije za unapredjenje položaja Roma u odabranim oblastima, kao što su pristup osnovnim pravima, gradjansko učešće, obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, adekvatno stanovanje i kreiranje novih poslova.

Ovaj projekat sprovodi se u 20 pilot-opština Bela Palanka, Bujanovac, Knjaževac, Koceljeva, Kovin, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Novi Sad, Odžaci, Palilula, Pančevo, Prokuplje, Smederevo, Sombor, Valjevo, Vranje, Žitoradja i Zvezdara.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je podsetila da je u toku javna rasprava o novoj strategiji za unapredjenje položaja Roma koja će važiti do 2025. godine.

“Proces javne diskusije može da obezbedi punu saglasnost oko svake aktivnosti, imajući razumevanje za uslove u kojima živimo, ekonomsku krizu i obim sredstava na raspolaganju”, rekla je Suzana Paunović.

Državni sekretar u Ministarstvu za državne upravu i lokalnu samoupravu Dražen Maravić rekao je da je romska zajednica i dalje jedna od najranjivijih u Srbiji i da njihov položaj zaslužuje da bude tema u svakom trenutku.

“Naš zadatak je da stvorimo takvo okruženje u kome administracija nikad neće zaboraviti život i potrebe romskih porodica i da dobiju posebnu podršku koju njihov položaj zaslužuje”, rekao je Maravić.