Festival evropskog filma #EUfilmFest nakon letnjeg izdanja u Kulturnom centru Novog Sada i na Brod teatru novosadskog SKC-a, nastavlja se u jesenjem izdanju u sklopu Eđšeg KvartFilm festivala. U Kulturnoj stanici Eđšeg, tokom septembra, oktobra, novembra i decembra održaće se projekcije najnovijih ostvarenja evropske kinematografije. Projekcije počinju u 20 časova, u centralnoj sali Eđšega, a ulaz je besplatan.

Ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine, jer je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa. Moto kampanje i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” sa željom da vas podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine kroz film.

Festival evropskog filma, kao deo Eđšeg KvartFilm festivala, održava se u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i Fondacije Novi Sad 2021.

Program festivala:

Subota, 29. septembar, 20h

’’Upad kod Bergmana’’ (Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107 min)

Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis i Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

Nedelja, 30. septembar, 20h

„Dečak na mostu“ (Boy on the Bridge, Kipar, 2016, 85 min)

Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni Vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

Nedelja, 28. oktobar, 20h

„Fer-plej“ (Fair Play, Slovačka, 2014, 100 min)

Zajednički češko-slovački projekat koji ostavlja bez daha. Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide („Stromba“). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, zbog čega prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učešće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

Utorak 6. novembar, 20h

Kratki filmovi BAFTA 2017 (BAFTA, Velika Britanija, 2017, 98 min)

Pogledajte osam kratkih filmova i animacija nominovanih u British Short Film i British Short Animation na filmskim nagradama EE British Academy Film Awards.

Nedelja, 11. novembar 20h

’’Tonio’’ (Holandija, 2016, 100 min)

Nakon pogibije 21-godišnjeg studenta Tonija u saobraćajnoj nesreći, njegovi roditelji pisci suočavaju se sa tugom. Tragičan događaj drastičnio menja njihov život. A.F. Th. van der Heijden zasnovao je svoj roman TONIO (de Bezige Bij) na tragičnoj nesreći koja je uzela život njegovom jedinom sinu. Knjiga je osvojila nagradu Libris i NS Publieksprijs (javna nagrada), a njen autor prestižnu nagradu P.C. Hooft Award. Preko 200.000 primeraka knjige je prodato do danas.

Utorak, 20. novembar, 20h

„Nisam đubre“  (Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min)

Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

Nedelja, 2. decembar, 20h

„Leopardi“ (Il giovane favoloso, Italija, 2014, 143 min)

Film koji je osvojio preko 20 nagrada. Đakomo Leopardi je čudo od deteta koje je odraslo pod neumornim pogledom svog oca, u kući koja je biblioteka. Njegov um ide daleko, ali njegov dom je zatvor. Dok čita o svemu, univerzum ostaje napolju. U Evropi, svet se menja, revolucije izbijaju, a Đakomo očajnički traži kontakt sa spoljnim svetom. U dobu od dvadeset četiri godine, kada napokon napusti Rekanati, italijansko visoko društvo mu otvara svoja vrata, ali se naš buntovnik ne uklapa. U Firenci, on postaje zapleten u ljubavnom trouglu između Antonija, napolitanskog prijatelja sa kojim deli kuću i prelepe Fani.

Utorak, 18. decembar, 20h

‘“Dok ne gledaš“ (WHEN YOU LOOK AWAY / NÅR DU KIGGER VÆK, Danska, 2017, 80 min)

Dokumentarac ispituje predmet svesti u smislu kvantne fizike u bliskoj saradnji sa naučnicima na Niels Bohr institutu. Narativni oblik filma daje publici priliku da prate proces koji pokreće niz osnovnih naučnih pitanja: šta ako osnovni uzročni odnosi u svetu ne funkcionišu kao što mislimo da oni rade? Da li treba da razumemo odnos između naše svesti i fizičkog sveta na potpuno novi način? Šta se dešava na granici nauke, gde se sukobljavaju prihvaćene istine i divlje teorije? Može li novi način razumevanja naše ljudske svesti doći sa potpuno neočekivanog mesta?