Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) u saradnji sa EU info kutkom u Nišu organizuje javnu diskusiju ,,Od glasača do birača’’ koja će biti održana 13. septembra od 17.30h u EU info kutku u Nišu – Voždova broj 5. Cilj tribine, koja je deo  Festivala demokratije, jeste da se ukaže na promene aktuelnog izbornog sistema koje su neophodne kako bi građanska volja na izborima bila što adekvatnije predstavljena.

U aktuelnom izbornom sistemu, građani glasaju za zatvorene partijske liste i najčešće ne znaju ko su kandidati na njima. Koje izmene su potrebne kako bi građani dobili priliku da budu birači, a ne samo glasači? Na tribini ,,Od glasača do birača’’ stručnjaci iz ove oblasti predstaviće analizu šest izbornih modela koji su u skladu sa vrednostima koje zagovaramo – ravnomerna geografska zastupljenost, veći stepen personalizacije, odgovornost, paritetna zastupljenost i adekvatna predstavljenost manjina“, poručuju iz NKD-a.

Na tribini će govoriti:

  • Prof. dr Milan Jovanović, Fakultet političkih nauka Beograd
  • Prof. dr Dejan Vučetić, Pravni fakultet Niš
  • Prof. dr Maja Nastić, Pravni fakultet Niš
  • Doc. dr Dušan Vučićević, Fakultet političkih nauka Beograd

Tribina ,,Od glasača do birača’’ organizuje se u sklopu inicijative za promenu izbornog sistema ,,Biram koga biram”. Pomenutoj inicijativi do sada je podršku pružilo 20 000 građana, više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija, veliki broj eksperata u oblasti izbornog prava kao i predstavnici civilnog društva.