Mladi muzičari okupljeni u okviru projekta JAIN (Jazz i interkulturalizam) koji je podržan od strane programa Evropske unije „Kreativna Evropa“ nastupili su i ove godine na Nišville jazz festivalu u Nišu i svojom energijom ostavili izuzetan utisak kod publike.

JAIN projekat okuplja mlade muzičare iz Srbije, Albanije i Italije, a susret u Nišu je početak drugog kruga upoznavanja (pošto se svake godine okupljaju novi sastavi), zajedničkih proba i nastupa, jer će mladi džezeri nastaviti druženje uskoro u Tirani, a onda tokom oktobra i na Sardiniji. Nosilac ovog projekta je „Nišville Fondacija“, a partneri su organizacije „Syri Blu“ iz Tirane i „Jana project“ sa Sardinije, a sve uz finansijsku podršku EU.

„Utisci publike posle pojedinačnog predstavljanja grupa iz svake zemlje i zajedničkog nastupa na kraju programa,  bili su da je to sigurno jedan od najupečatljivijih, najenergičnijih i najemotivnijih nastupa na Nišville festivalu  tokom prethodnih godina“ poručuju organizatori.

Učesnici ovog programa su osim nastupa imali mogućnost da tokom zajedničkog boravka u Nišu učestvuju i na jazz radionicama koje su držali iskusni muzičari, što predstavlja značajnu podršku u daljem razvoju njihovih karijera.

Deo učesnika projekta ( Autor Zoran Ćirić)

Podsetimo, ovaj projekat je svoj „prvi krug“ imao prošle godine druženjem i koncertima u Nišu tokom Nišvila, zatim septembra na Sardiniji u sklopu festivala „Musica Sulle Bocche“  i oktobra, kao deo programa festivala „Jazz in Albania“. Povezivanje mladih iz različitih zemalja i jačanje duha multikulturalnosti pokazuje da muzika može da spaja ljude, ruši granice i gradi bolje odnose, bolju budućnost za sve.

Nišville jazz festival  ove godine je održan iz dva dela. U avgustu je organizovano online izdanje kada su muzičari nastupali na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, bez prisustva publike. U septembru je festival realizovan u izmenjenom, skraćenom formatu i sa ograničenim brojem posetilaca, u skladu sa aktuelnom situacijom izazvanom pandemijom. 

Podrška EU popularnom džez festivalu u Nišu krenula je 2014. godine, kada je kroz projekat „Jazz – multikulturalni izraz’’ nastao “Youth stage” i okupio mlade muzičare srpske, albanske, bugarske i romske nacionalnosti. 

Priču o nastanku i razvoju Youth stage pogledajte u kratkom filmu koji smo pripremili prošle godine.

Pročitajte još: Nišville Youth stage – Podrška mladima koja traje

Foto: Zoran Ćirić