Otvaranjem izložbe o holokaustu ,,Dehumanizacija’’ Aleksandra Markovića u EU info kutku u Nišu obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Inspiracija za ovaj ciklus slika bila su, prema rečima autora, stradanja, patnje i značajni događaji u niškom logoru „Crveni krst“ u periodu od 1941. do 1944. godine.

,,Želeo sam da kroz facijalnu ekspresiju, govor tela da prikažem neki svoj doživljaj. Želeo sam i da istaknem i aspekt univerzalne emocije jer kada čovek posmatra te slike može da oseti taj doživljaj i da se, na neki način identifikuje sa svim onim što su žrtve holokausta prolazile’’, kazao je Marković na otvaranju izložbe ,,Dehumanizacija’’. Autor izložbe Aleksandar Marković je student završne godine studija Fakulteta umetnosti u Nišu, u klasi redovnog profesora mr Katarine Đorđević. Ona je na otvaranju istakla da ,,portreti na njegovim slikama nisu bazirani na mimetičkom iskazu, već naglašavaju određene sociološke i psihološke promene nastale u ekstremnim uslovima zarobljeništva u koncentracionim logorima. Istražujući specifična emotivna stanja prouzrokovana terorom i sistematskim fizičkim i psihološkim mučenjem, koja dovode do degradacije ličnosti i dehumanizacije, Aleksandar oslikava dešavanja u logoru Crveni krst. Vizuelno iščitavanje ljudske tragedije, organizovanog uništavanja i odsustva empatije mučitelja prema žrtvama, ovom ciklusu daju pečat univerzalnosti, jer se, osim istorijskog konteksta Drugog svetskog rata, mogu primeniti na sve represivne sisteme i ratove, koncentracione logore i stratišta’’.

,,Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta je pravi trenutak da govorimo o ovoj temi, kako verbalno tako i kroz likovno stvaralaštvo. Postavku u EU info kutku zainteresovani mogu da posete čitave sedmice, do 5. februara’’, naglasila je Marija Marinković iz EU info kutka.

Nakon otvaranja izložbe, u EU info kutku je profesor istorije Predrag Nešović održao predavanje o holokaustu niškim gimnazijalcima tokom koga je prikazao i nekoliko kraćih filmova o istinskim sudbinama Jevreja tokom Drugog svetskog rata.