Tokom KreNI konferencije kreativnih industrija, koja se ove godine održava od 27. do 30. novembra, u okviru “švedskog kutka” u Naučno tehnološkom parku u Nišu,  biće predstavljena i izložba “Nišava – održiva budućnost reke”.

Većina neprečišćenih komunalnih i industrijskih otpadnih voda se direktno ispušta u reku Nišavu i prirodne vodotokove, što predstavlja jedan od ključnih faktora zagađenja životne sredine. Izložba “Nišava – održiva budućnost reke” upravo skreće pažnju na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo.

„Putem osam izložbenih panela, izložba daje širi kontekst zaštite životne sredine kroz očuvanje voda u vremenu kada usled industrijske proizvodnje, poljoprivrede i urbanog života, potrebe za pijaćom vodom širom planete neumitno rastu. Osim globalnog aspekta, izložba ukazuje na uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša, već i čitavog crnomorskog sliva kuda Nišava otiče“ poručuju organizatori.

Kako dodaju, poseban segment izložbe odnosi se na značaj koji će imati izgradnja budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda na teritoriji grada. Ističu da će se novim postrojenjem smanjiti zagađenje, unaprediti kvalitet površinskih i podzemnih voda, poboljšati stanje seoskih i gradskih kanalizacionih mreža, što će sve pozitivno delovati na zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet, kao i na razvoj rekreativnog i profesionalnog sporta na rekama. Poslednji segment izložbe ukazuje na inovacije u ovoj oblasti, a mnoge od njih predvodila je upravo Švedska, zemlja domaćin ovogodišnje KreNi konferencije.

Konferenciju možete pratiti uživo na YT kanalu.

Na proleće naredne godine planira se da izložba svim građanima i građankama Niša bude predstavljena u većem formatu na otvorenom.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom je najveća “zelena” investicija u našoj zemlji. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo. Švedska podržava Vladu Srbije i Grad Niš sa 1,3 miliona evra u pripremi dokumentacije za postrojenje u okviru projekta „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ – PEID.  EU će u značajnoj meri učestvovati u finansiranju izgradnje samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u realizaciju projekta aktivno učestvuju Grad Niš i Vlada Republike Srbije.

U okviru Kreni konferencije, 27. novembra od 13 sati održava se vebinar pod nazivom “Inovacije u industriji voda – Da li možemo da sačuvamo plavu planetu?”

Više detalja o tom događaju pronađite OVDE.

Share and Enjoy !

0Shares