Nekoliko desetina raznobojnih balona sa porukama ljubavi i  tolerancije poletelo je iz samog centra Niša povodom Svetskog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Akciju na centralnom grdskom Trgu kralja Milana organizovala je omladinska organizacija KOM 018, u saradnji sa Evropskim kutkom Niš, organizacijom Duga i Media i reform centrom Niš.

,,Srbija je na dobrom putu u borbi protiv homofobije zato što je naša država deo velikog evropskog pokreta za borbu protiv govora mržnje No  hate speech movement. Naš grad, zajedno sa nevladinim organizacijama, među kojima je i KOM 018, uspešno se bori protiv govora mržnje protiv svih ugroženih društvenih kategorija u koje spadaju i seksualne manjine. Neophodno je da, pogotovo kada su ovako važni datumi, tim ljudima damo na značaju, da sugrađankama,  sugrađanima i našim najmlađima podignemo svest o problemima u našem društvu’’, istakao je ovim povodom Nikola Božanović iz omladinske organizacije KOM 018.

U akciju organizovanu povodom Svetskog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije uključio se I nedavno otovreni EU info Kutak Niš.

,,Homofobija je očigledno kršenje ljudskog dostojanstva, narušavanje jedne od fundamentalnih vrednosti EU. Nama je zadovoljstvo da danas sa mladima možemo da pošaljemo poruku ljubavi i tolerancije i poruku da u Nišu, kao delu Evrope, nema mesta netoleranciji prema onima koji su drugačiji. EU info kutak će sa zadovoljstvom nastaviti da radi na jačanju ljudskih prava u našoj lokalnoj zajednici’’, rekla je menadžerka EU info kutka Niš Danijela Vučić.

Od 2004. godine 17. maj se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, jer je to dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa međunarodne liste mentalnih poremećaja.